ßßß Cookit - przepis na Falafel - pyszne wegańskie kotleciki z ciecierzycy

Falafel - pyszne wegańskie kotleciki z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Falafel "chodził za mną" od dawna. Wszystkie przepisy na falafel są podobne, skorzystałam z przepisu puszka.pl, minimalnie modyfikując składniki.
Smażyłam na patelni, a kilka sztuk z ciekawości upiekłam w piekarniku (ok. 15 minut w 170'C) i zdecydowanie polecam te z patelni - są o wiele smaczniejsze :).
Należy użyć surowej ciecierzycy, z gotowanej mogą się trochę rozpadać.
Sodę dodajemy, aby lekko spulchnić masę i przyspieszyć proces smażenia, choć jeśli ktoś nie chce, można ją pominąć.
Składniki na ok. 14-15 kotlecików:
1 szklanka surowej ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (lub więcej)
1 płaska łyżeczka soli
pieprz, odrobina chili, kurkumy i curry
1/2 łyżeczki sody
ok. 2-4 łyżki dowolnej mąki* (u mnie zmielone płatki owsiane)
1 łyżeczka kolendry i 1 łyżeczka kuminu (jeśli nie macie, można pominąć)
olej do smażenia
1. Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody przez noc i odcedzić.
2. Cebulę i czosnek posiekać w bardzo drobną kostkę (najprościej mikserem z ostrzem "S").
3. Do miksera dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem mąki) i dokładnie zmiksować.
4. Dodać mąkę według uznania (w ilości, aby masa była gęsta i dało się z niej lepić kotleciki).
5. Następnie mokrymi dłońmi uformować kulki :
- wielkości orzecha włoskiego, odrobinę je spłaszczyć i smażyć do zbrązowienia (ok. 5-7 minut), w głębokim i bardzo mocno rozgrzanym oleju lub
- większe niż orzech włoski - spłaszczyć je mocno, formując kotlety i smażyć do zbrązowienia, na bardzo mocno rozgrzanym oleju (sięgającym do poziomu połowy kotletów), przez o k. 2-3 minuty z każdej strony.
6. Podawać ciepłe, z dowolnym sosem i surówką, można też zawinąć w tortillę, z dodatkiem warzyw i sosu czosnkowego.
*Osoby nie tolerujące glutenu - mąka bezglutenowa
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/02/kotleciki-z-ciecierzycy-falafel.html