Wykonanie
            
Falafel "chodził za mną" od dawna. Wszystkie przepisy na falafel są podobne, skorzystałam z przepisu puszka.pl, minimalnie modyfikując składniki.Smażyłam na patelni, a kilka sztuk z ciekawości upiekłam w piekarniku (ok. 15 minut w 170'C) i zdecydowanie polecam te z patelni - są o wiele smaczniejsze :).Należy użyć surowej 
ciecierzycy, z gotowanej mogą się trochę rozpadać.
Sodę dodajemy, aby lekko spulchnić masę i przyspieszyć proces smażenia, choć jeśli ktoś nie chce, można ją pominąć.Składniki na ok. 14-15 kotlecików:1 szklanka surowej 
ciecierzycy1 
cebula2 ząbki 
czosnku3 łyżeczki posiekanej 
natki pietruszki (lub więcej)1 płaska łyżeczka 
solipieprz, odrobina 
chili, 
kurkumy i 
curry1/2 łyżeczki 
sodyok. 2-4 łyżki dowolnej 
mąki* (u mnie zmielone 
płatki owsiane)1 łyżeczka 
kolendry i 1 łyżeczka kuminu (jeśli nie macie, można pominąć)
olej do smażenia1. 
Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości 
wody przez noc i odcedzić.2. 
Cebulę i 
czosnek posiekać w bardzo drobną kostkę (najprościej mikserem z ostrzem "S").3. Do miksera dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem 
mąki) i dokładnie zmiksować.4. Dodać 
mąkę według uznania (w ilości, aby masa była gęsta i dało się z niej lepić kotleciki).5. Następnie mokrymi dłońmi uformować kulki :- wielkości 
orzecha włoskiego, odrobinę je spłaszczyć i smażyć do zbrązowienia (ok. 5-7 minut), w głębokim i bardzo mocno rozgrzanym 
oleju lub- większe niż 
orzech włoski - spłaszczyć je mocno, formując kotlety i smażyć do zbrązowienia, na bardzo mocno rozgrzanym 
oleju (sięgającym do poziomu połowy kotletów), przez o k. 2-3 minuty z każdej strony.6. Podawać ciepłe, z dowolnym sosem i surówką, można też zawinąć w tortillę, z dodatkiem warzyw i 
sosu czosnkowego.*Osoby nie tolerujące glutenu - 
mąka bezglutenowa