Wykonanie
Falafel "chodził za mną" od dawna. Wszystkie przepisy na falafel są podobne, skorzystałam z przepisu puszka.pl, minimalnie modyfikując składniki.Smażyłam na patelni, a kilka sztuk z ciekawości upiekłam w piekarniku (ok. 15 minut w 170'C) i zdecydowanie polecam te z patelni - są o wiele smaczniejsze :).Należy użyć surowej
ciecierzycy, z gotowanej mogą się trochę rozpadać.
Sodę dodajemy, aby lekko spulchnić masę i przyspieszyć proces smażenia, choć jeśli ktoś nie chce, można ją pominąć.Składniki na ok. 14-15 kotlecików:1 szklanka surowej
ciecierzycy1
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżeczki posiekanej
natki pietruszki (lub więcej)1 płaska łyżeczka
solipieprz, odrobina
chili,
kurkumy i
curry1/2 łyżeczki
sodyok. 2-4 łyżki dowolnej
mąki* (u mnie zmielone
płatki owsiane)1 łyżeczka
kolendry i 1 łyżeczka kuminu (jeśli nie macie, można pominąć)
olej do smażenia1.
Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości
wody przez noc i odcedzić.2.
Cebulę i
czosnek posiekać w bardzo drobną kostkę (najprościej mikserem z ostrzem "S").3. Do miksera dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem
mąki) i dokładnie zmiksować.4. Dodać
mąkę według uznania (w ilości, aby masa była gęsta i dało się z niej lepić kotleciki).5. Następnie mokrymi dłońmi uformować kulki :- wielkości
orzecha włoskiego, odrobinę je spłaszczyć i smażyć do zbrązowienia (ok. 5-7 minut), w głębokim i bardzo mocno rozgrzanym
oleju lub- większe niż
orzech włoski - spłaszczyć je mocno, formując kotlety i smażyć do zbrązowienia, na bardzo mocno rozgrzanym
oleju (sięgającym do poziomu połowy kotletów), przez o k. 2-3 minuty z każdej strony.6. Podawać ciepłe, z dowolnym sosem i surówką, można też zawinąć w tortillę, z dodatkiem warzyw i
sosu czosnkowego.*Osoby nie tolerujące glutenu -
mąka bezglutenowa