ßßß Cookit - przepis na Falafele czyli pyszne kotleciki z ciecierzycy

Falafele czyli pyszne kotleciki z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Falafel to nic innego jak kotlecik z ciecierzycy doprawiony korzennymi przyprawami. Pochodzi z kuchni arabskiej, a najczęściej można go spotkać jako zamiennik mięsa w pitach sprzedawanych w fast foodach.
Pierwszy raz miałam okazję jeść falafele w restauracji irańskiej i od razu się w nich zakochałam. Jednak przez długi czas nie miałam odwagi zabrać się za ich przygotowanie, do czasu, gdy zostałam zachęcona przez przepis z mojego ulubionego wege bloga - jadłonomii . Przepis ten minimalnie zmodyfikowałam i podam wersję dla 2 osoób.
Najsmaczniejsze falafele, to te usmażone na głębokim oleju, ale da się je również przygotować w piekarniku. Falafele wychodzą wtedy twardsze, ale równie smaczne, no i na pewno mniej tłuste.
Składniki:
150g suchej ciecierzycy,
1 mała biała cebulka,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
olej do smażenia,
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
1/4 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki chili,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody, najlepiej zostawić na noc.
Następnego dnia ciecierzycę dokładnie opłukać, odsączyć i zmielić wraz z cebulą. Osobiście użyłam w tym celu malaksera, jednak zdecydowanie lepsza byłaby tu maszynka do mielenia. Powstała masa powinna być gładka, bez grudek.
W moździerzu utłuc kumin i kolendrę. Do powstałej masy dodać przyprawy, sól i sodę, a także natkę pietruszki i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią i odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
Smażenie:
W rondlu rozgrzać olej.
Przed smażeniem dobrze jest sobie przygotować
kotleciki (bądź też kulki), które będzie się smażyć, znacznie to usprawnia smażenie. Powinny one być dobrze uformowane, tak by się nie rozpadły podczas smażenia.
Pieczenie:
Uformowane falafele wyłożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.
Można je podawać z ryżem i warzywami, albo w picie, z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2013/11/falafele-czyli-pyszne-kotleciki-z.html