Wykonanie
Falafel to nic innego jak kotlecik z
ciecierzycy doprawiony
korzennymi przyprawami. Pochodzi z kuchni arabskiej, a najczęściej można go spotkać jako zamiennik
mięsa w pitach sprzedawanych w fast foodach.Pierwszy raz miałam okazję jeść falafele w restauracji irańskiej i od razu się w nich zakochałam. Jednak przez długi czas nie miałam odwagi zabrać się za ich przygotowanie, do czasu, gdy zostałam zachęcona przez przepis z mojego ulubionego wege bloga - jadłonomii . Przepis ten minimalnie zmodyfikowałam i podam wersję dla 2 osoób.Najsmaczniejsze falafele, to te usmażone na głębokim
oleju, ale da się je również przygotować w piekarniku. Falafele wychodzą wtedy twardsze, ale równie smaczne, no i na pewno mniej tłuste.
Składniki:150g suchej
ciecierzycy,1 mała biała
cebulka,1 ząbek
czosnku,2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,
olej do smażenia,1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki ziaren
kolendry,1/4 łyżeczki
cynamonu,1/4 łyżeczki
chili,1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej,1/4 łyżeczki
soli.Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości
wody, najlepiej zostawić na noc.Następnego dnia
ciecierzycę dokładnie opłukać, odsączyć i zmielić wraz z
cebulą. Osobiście użyłam w tym celu malaksera, jednak zdecydowanie lepsza byłaby tu maszynka do mielenia. Powstała masa powinna być gładka, bez grudek.
W moździerzu utłuc kumin i
kolendrę. Do powstałej masy dodać
przyprawy,
sól i
sodę, a także
natkę pietruszki i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią i odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.Smażenie:W rondlu rozgrzać
olej.Przed smażeniem dobrze jest sobie przygotowaćkotleciki (bądź też kulki), które będzie się smażyć, znacznie to usprawnia smażenie. Powinny one być dobrze uformowane, tak by się nie rozpadły podczas smażenia.
Pieczenie:Uformowane falafele wyłożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.
Można je podawać z
ryżem i warzywami, albo w picie, z
sosem czosnkowym lub
jogurtowym.Smacznego!