ßßß Cookit - przepis na Falafel

Falafel

nazwa

Wykonanie

Falafel to popularna potrawa wegetariańska z krajów arabskich, przygotowywana z ciecierzycy i/lub bobu. Ja, z okazji Tygodnia z Ciecierzycą zorganizowanego przez Agę-aa z blogu Eksperymentalnie, zdecydowałam się właśnie na wersję z ciecierzycą. Pyszne i aromatyczne! Na pewno będę powtarzać.
1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki natki pietruszki
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
6-8 łyżek mąki
olej do smażenia
ew. sezam
Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem.
Można obtoczyć w ziarenkach sezamu.
W niedużym rondlu rozgrzać olej ( co najmniej na 2 cm wysokości). Kulki smażyć na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.
Podawać z sosami, np. czosnkowym, jogurtowym czy ostrym pomidorowym.
Podane z warzywami lub w chlebku pita stanowią szybki, smaczny i pożywny posiłek.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2009/05/Falafel.html