ßßß Cookit - przepis na Vege kebab z falafelem. Falafel w chlebku pita

Vege kebab z falafelem. Falafel w chlebku pita

nazwa

Wykonanie

Z ciecierzycy da się zrobić nie tylko pyszny Vegeburger, lecz także Vege kebab. Podany w chlebku pita, z warzywami, stanowi smaczny i pożywny posiłek.
1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki natki pietruszki
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
6-8 łyżek mąki
olej do smażenia
ew. sezam
2 chlebki pita
2 czubate łyżki jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego + 1 przeciśnięty ząbek czosnku
2 łyżeczki ostrego sosu chili
sałata lodowa, ogórek świeży, pomidor, czerwona cebula
1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem.
Można obtoczyć w ziarenkach sezamu.
W niedużym rondlu rozgrzać olej (na 0,5-1 cm wysokości). Kulki smażyć na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.
Z tej porcji wychodzi 12-18 kuleczek - w zależności od wielkości.
2. Chlebki pita podgrzewamy. Rozcinamy, smarujemy wewnątrz sosem jogurtowym oraz skrapiamy ostrym sosem chili. Dodajemy ulubione warzywa oraz falafel. W 1 chlebku pita mieszczą się 2-4 kulki falafela - zależnie, jakiej są wielkości.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/03/Vege-kebab-z-falafelem-Falafel-w-chlebku-pita.html