Z ciecierzycy da się zrobić nie tylko pyszny Vegeburger, lecz także Vege kebab. Podany w chlebku pita, z warzywami, stanowi smaczny i pożywny posiłek.1 puszka ciecierzycy ( 400 g)1 nieduża cebula1 ząbek czosnku1-2 łyżki natki pietruszki1/3 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki kolendry1/2 łyżeczki soli1/3 łyżeczki cynamonuszczypta pieprzu cayenne6-8 łyżek mąkiolej do smażeniaew. sezam2 chlebki pita2 czubate łyżki jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego + 1 przeciśnięty ząbek czosnku2 łyżeczki ostrego sosu chilisałata lodowa, ogórek świeży, pomidor, czerwona cebula1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki utrzeć w blenderze. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić dołeczek za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem.Można obtoczyć w ziarenkach sezamu.W niedużym rondlu rozgrzać olej (na 0,5-1 cm wysokości). Kulki smażyć na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.Z tej porcji wychodzi 12-18 kuleczek - w zależności od wielkości.2. Chlebki pita podgrzewamy. Rozcinamy, smarujemy wewnątrz sosem jogurtowym oraz skrapiamy ostrym sosem chili. Dodajemy ulubione warzywa oraz falafel. W 1 chlebku pita mieszczą się 2-4 kulki falafela - zależnie, jakiej są wielkości.