ßßß Cookit - przepis na Falafel

Falafel

nazwa

Wykonanie

Falafel - małe kotleciki z ciecierzycy, które wniosły do mojej do kuchni powiew orientu. Pełne aromatu i smaku przypadną do gustu niejednemu. Ciecierzyca jest niezwykle popularna i tania na Bliskim Wschodzie, przygotowuje się z niej wiele rozmaitych potraw. Jest między innymi podstawą hummusu - znanej we wszystkich krajach arabskich pasty używanej do chleba i jako dodatek do sosów i dań.
Składniki:
1,5 kg ciecierzycy
pęczek pietruszki
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka pieprzy cayenne
1 płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g sezamu
1 łyżeczka pieprzu czanrego
1 łyżka sody
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 duża cebula
1 l. oleju
Ciecierzycę moczyć w wodzie z dodatkiem sody przez 24 h, po tym czasie przepuścić ją przez maszynkę do mielenia. Do zmielonej masy dodać przyprawy, drobno posiekaną cebulę, grubo posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Wszystko odstawić na 2 h. Po tym czasie formować z masy kulki o średnicy 3-4 cm i smażyć na głębokim tłuszczu, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 5 min). Jeżeli kulki nie chcą się lepić można dodać mąki i jajko. Tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany - można to sprawdzić wrzucając na niego kawałek chleba, jeśli wokół powstają bąbelki to znaczy, że olej jest w sam raz.
Podawać z pomidorami, sałatą, etc.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2011/05/falafel.html