Wykonanie

Falafel - małe kotleciki z
ciecierzycy, które wniosły do mojej do kuchni powiew orientu. Pełne aromatu i smaku przypadną do gustu niejednemu.
Ciecierzyca jest niezwykle popularna i tania na Bliskim Wschodzie, przygotowuje się z niej wiele rozmaitych potraw. Jest
między innymi podstawą hummusu - znanej we wszystkich krajach arabskich pasty używanej do
chleba i jako dodatek do
sosów i dań.Składniki:1,5 kg
ciecierzycypęczek
pietruszki2 łyżeczki mielonej
kolendry1 łyżeczka
kminu rzymskiego1 łyżeczka
pieprzy cayenne1 płaska łyżka
soli1/2 łyżeczki
cynamonu50 g
sezamu1 łyżeczka
pieprzu czanrego1 łyżka
sody3 zmiażdżone ząbki
czosnku1 duża
cebula1 l.
olejuCiecierzycę moczyć w wodzie z dodatkiem
sody przez 24 h, po tym czasie przepuścić ją przez maszynkę do mielenia. Do zmielonej masy dodać
przyprawy, drobno posiekaną
cebulę, grubo posiekaną
natkę pietruszki i
czosnek. Wszystko odstawić na 2 h. Po tym czasie formować z masy kulki o średnicy 3-4 cm i smażyć na głębokim tłuszczu, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 5 min). Jeżeli kulki nie chcą się lepić można dodać
mąki i
jajko. Tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany - można to sprawdzić wrzucając na niego kawałek
chleba, jeśli wokół powstają bąbelki to znaczy, że
olej jest w sam raz.Podawać z
pomidorami,
sałatą, etc.