Wykonanie
            
Falafel - małe kotleciki z 
ciecierzycy, które wniosły do mojej do kuchni powiew orientu. Pełne aromatu i smaku przypadną do gustu niejednemu. 
Ciecierzyca jest niezwykle popularna i tania na Bliskim Wschodzie, przygotowuje się z niej wiele rozmaitych potraw. Jest 
między innymi podstawą hummusu - znanej we wszystkich krajach arabskich pasty używanej do 
chleba i jako dodatek do 
sosów i dań.Składniki:1,5 kg 
ciecierzycypęczek 
pietruszki2 łyżeczki mielonej 
kolendry1 łyżeczka 
kminu rzymskiego1 łyżeczka 
pieprzy cayenne1 płaska łyżka 
soli1/2 łyżeczki 
cynamonu50 g 
sezamu1 łyżeczka 
pieprzu czanrego1 łyżka 
sody3 zmiażdżone ząbki 
czosnku1 duża 
cebula1 l. 
olejuCiecierzycę moczyć w wodzie z dodatkiem 
sody przez 24 h, po tym czasie przepuścić ją przez maszynkę do mielenia. Do zmielonej masy dodać 
przyprawy, drobno posiekaną 
cebulę, grubo posiekaną 
natkę pietruszki i 
czosnek. Wszystko odstawić na 2 h. Po tym czasie formować z masy kulki o średnicy 3-4 cm i smażyć na głębokim tłuszczu, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 5 min). Jeżeli kulki nie chcą się lepić można dodać 
mąki i 
jajko. Tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany - można to sprawdzić wrzucając na niego kawałek 
chleba, jeśli wokół powstają bąbelki to znaczy, że 
olej jest w sam raz.Podawać z 
pomidorami, 
sałatą, etc.
