Wykonanie
Wegetariańska wersja hamburgerów z książki " Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska " z małą modyfikacją (nie miałam pasty tahini i
kolendry oraz dodatkowo obtoczyłam je w
sezamie).Hamburgery, zgodnie z przepisem, piekłam w piekarniku ale można również dodać
jajko i upiec je na patelni - będą wówczas bardziej chrupiące z zewnątrz i mniej suche w środku.Nadają się na obiad (koniecznie polane sosem i z dodatkiem surówki), ale można je również wykorzystać jako przekąskę (w
bułce).Składniki na 20 szt.1 puszka
ciecierzycy odsączonej i przepłukanej1 puszka
czerwonej fasoli odsączonej i przepłukanej1
marchew drobno starta1 mała
cebula drobno posiekana50 g pestek
słonecznika2 łyżki pasty tahini (u mnie 2 łyżki
sezamu + 1 łyżeczka
oleju sezamowego)1 ząbek
czosnku drobno posiekany1 garść posiekanej świeżej
kolendry (u mnie
natka pietruszki)1 łyżka
wody1 łyżka
olejusól,
pieprz,
chili3-4 łyżki
sezamu (do obtoczenia)Rozgrzać piekarnik do 220'C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.Umieścić wszystkie składniki w robocie kuchennym/blenderze i miksować przez ok. 20 sekund, tak aby były z grubsza rozdrobnione.Z otrzymanej masy zwilżonymi dłońmi formować małe kulki i układać je na blaszce, lekko spłaszczając
łopatką (można obtoczyć je jeszcze w
sezamie).Piec przez ok.15-18 minut, aż się lekko zarumienią. Podawać z sosem i surówką lub w
bułce.Dowolne dodatki do 1
bułki (według upodobań), np:3 plasterki
pomidoraplasterek
cebulipikantny sos2 liście
salaty lodowej2 plasterki
ogórka