ßßß Cookit - przepis na Wege-burgery (kotleciki) z ciecierzycy

Wege-burgery (kotleciki) z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Wegetariańska wersja hamburgerów z książki " Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska " z małą modyfikacją (nie miałam pasty tahini i kolendry oraz dodatkowo obtoczyłam je w sezamie).
Hamburgery, zgodnie z przepisem, piekłam w piekarniku ale można również dodać jajko i upiec je na patelni - będą wówczas bardziej chrupiące z zewnątrz i mniej suche w środku.
Nadają się na obiad (koniecznie polane sosem i z dodatkiem surówki), ale można je również wykorzystać jako przekąskę (w bułce).
Składniki na 20 szt.
1 puszka ciecierzycy odsączonej i przepłukanej
1 puszka czerwonej fasoli odsączonej i przepłukanej
1 marchew drobno starta
1 mała cebula drobno posiekana
50 g pestek słonecznika
2 łyżki pasty tahini (u mnie 2 łyżki sezamu + 1 łyżeczka oleju sezamowego)
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 garść posiekanej świeżej kolendry (u mnie natka pietruszki)
1 łyżka wody
1 łyżka oleju
sól, pieprz, chili
3-4 łyżki sezamu (do obtoczenia)
Rozgrzać piekarnik do 220'C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Umieścić wszystkie składniki w robocie kuchennym/blenderze i miksować przez ok. 20 sekund, tak aby były z grubsza rozdrobnione.
Z otrzymanej masy zwilżonymi dłońmi formować małe kulki i układać je na blaszce, lekko spłaszczając łopatką (można obtoczyć je jeszcze w sezamie).
Piec przez ok.15-18 minut, aż się lekko zarumienią. Podawać z sosem i surówką lub w bułce.
Dowolne dodatki do 1 bułki (według upodobań), np:
3 plasterki pomidora
plasterek cebuli
pikantny sos
2 liście salaty lodowej
2 plasterki ogórka
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/09/wege-burgery-kotleciki-z-ciecierzycy.html