Wykonanie
            
Wegetariańska wersja hamburgerów z książki " Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska " z małą modyfikacją (nie miałam pasty tahini i 
kolendry oraz dodatkowo obtoczyłam je w 
sezamie).Hamburgery, zgodnie z przepisem, piekłam w piekarniku ale można również dodać 
jajko i upiec je na patelni - będą wówczas bardziej chrupiące z zewnątrz i mniej suche w środku.Nadają się na obiad (koniecznie polane sosem i z dodatkiem surówki), ale można je również wykorzystać jako przekąskę (w 
bułce).Składniki na 20 szt.1 puszka 
ciecierzycy odsączonej i przepłukanej1 puszka 
czerwonej fasoli odsączonej i przepłukanej1 
marchew drobno starta1 mała 
cebula drobno posiekana50 g pestek 
słonecznika2 łyżki pasty tahini (u mnie 2 łyżki 
sezamu + 1 łyżeczka 
oleju sezamowego)1 ząbek 
czosnku drobno posiekany1 garść posiekanej świeżej 
kolendry (u mnie 
natka pietruszki)1 łyżka 
wody1 łyżka 
olejusól, 
pieprz, 
chili3-4 łyżki 
sezamu (do obtoczenia)Rozgrzać piekarnik do 220'C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.Umieścić wszystkie składniki w robocie kuchennym/blenderze i miksować przez ok. 20 sekund, tak aby były z grubsza rozdrobnione.Z otrzymanej masy zwilżonymi dłońmi formować małe kulki i układać je na blaszce, lekko spłaszczając 
łopatką (można obtoczyć je jeszcze w 
sezamie).Piec przez ok.15-18 minut, aż się lekko zarumienią. Podawać z sosem i surówką lub w 
bułce.Dowolne dodatki do 1 
bułki (według upodobań), np:3 plasterki 
pomidoraplasterek 
cebulipikantny sos2 liście 
salaty lodowej2 plasterki 
ogórka