ßßß Cookit - przepis na CHRUPIĄCE KLOPSIKI Z CIECIERZYCY

CHRUPIĄCE KLOPSIKI Z CIECIERZYCY

nazwa

Wykonanie

« Wesołych Świąt
Cynamonowe roladki drożdżowe ... »
Chrupiące klopsiki z ciecierzycy - prawie falafel (wegański, bezglutenowy)
Przygotowywałam niedawno posiłek dla kilku wegetarianek. Pomysł znalazłam u Olgi Smile. Tak, jak klopsiki cieszyły się dużym zainteresowaniem i chętnie podkradali je także mięsożercy, tak sos okazał się kompletną klapą. Zamiast fajnego, pomidorowego sosu, miałam marchewkowo-pietruszkowe purée, jak ze słoiczka dla dzieci. Nawet duża ilość przypraw nie pomogła. Ale to nic, klopsiki były ważniejsze, a te wyszły bardzo smaczne, więc postanowiłam je powtórzyć :) Za pierwszym razem smażyłam w mniejszej ilości tłuszczu, lekko oprószone mąką, płaskie właściwie mini-kotleciki. Teraz postawiłam na małe, w miarę okrągłe klopsiki. Wyszły bardzo chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, lekko pikantne. Niestety dość tłuste, ale pyszne. Dlaczego to tylko prawie falafel? Bo z tego, co wiem, falafel nie powinien być z ciecierzycy z puszki, a więc dochodzi moczenie i gotowanie, co jest czasochłonne. I chyba nie dodaje się już do niego mąki. Ale może się mylę?
składniki na ok. 50 klopsików:
- 2 puszki ciecierzycy (800g, bez zalewy 480g)
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej papryczki cayenne
- sok z 1 cytryny (ok. 5 łyżeczek)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4-5* czubatych łyżek mąki z ciecierzycy (besan)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, opłukać i zmiksować. Najwygodniej tzw. żyrafą.
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w ćwiartki (lub ósemki, jeśli jest duża), dodać do do zmiksowanej ciecierzycy razem z przyprawami i sokiem z cytryny. Dokładnie razem zmiksować.
Wsypać mąkę i sodę oraz posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać.
Rozgrzać olej (ja to zrobiłam w woku) tyle, żeby dało się w nim zanurzyć na raz pół klopsika.
Nakładać po 1 łyżeczce masy (ja formowałam 2 łyżeczkami coś na kształt kuleczek), smażyć z obu stron do zrumienienia.
Dokładnie odsączyć na papierowych ręczniczkach.
*ja dodałam najpierw 4 i cała pierwsza partia mi się... rozpłynęła. Dodałam jeszcze jedną łyżkę mąki i resztę już bez problemu usmażyłam.
Można jeść same, z sosem, jako przekąskę lub jako dodatek do mięs z surówką. Świetnie też nadają się do jedzenia z surówką zawinięte w pitę. Polecam również na zimno.
źródło: Olga Smile (z moimi modyfikacjami)
wtorek, 06 stycznia 2015, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Komentarze
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2015/01/Chrupiace-klopsiki-z-ciecierzycy-prawie-falafel.html