ßßß Cookit - przepis na Falafel - kotleciki z ciecierzycy

Falafel - kotleciki z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Przepis na falafel
Falafel - bardzo popularna wegetariańska potrawa pochodząca z krajów arabskich. Możemy się z nią spotkać w barach sprzedających kebaby, ale uwierzcie, że ta z ulicznych fast foodów nie może się równać z tą przyrządzoną przez nas w domu. Falafel musi być zrobiony z namoczonej ciecierzycy, a nie tej z puszki. Duża ilość przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie smakują podane z chlebkiem naan, pitą czy tortillą oraz dodatkiem świeżych warzyw i sosów.
Składniki (mi wyszło 30 sztuk):
400g suchej ciecierzycy
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia ( ja użyłem słonecznikowego)
Zaczynamy od tego, że musimy namoczyć ciecierzycę, najlepiej przełożyć ją do miski, zalać dużą ilością wody i zostawić na noc. Ciecierzyca musi się moczyć minimum 7 godzin.
Namoczoną ciecierzycę odcedzamy, płukamy i mielimy w maszynce razem z cebulą. Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, sodę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy dodając jeszcze trzy łyżki wody. Całość przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej (2-3 cm wysokości). Nabieramy łyżkę masy i formujemy z nich małe lekko spłaszczone kulki, z każdej strony dociskamy, żeby były dobrze zwarte. Smażymy na gorącym oleju około 3 minut z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu i gotowe.
Przepis na chlebek naan: http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/10/chlebek-naan.html
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/10/falafel-kotleciki-z-ciecierzycy.html