Wykonanie
            Przepis na falafelFalafel - bardzo popularna wegetariańska potrawa pochodząca z 
krajów arabskich. Możemy się z nią spotkać w barach sprzedających kebaby, ale uwierzcie, że ta z ulicznych fast foodów nie może się równać z tą przyrządzoną przez nas w domu. Falafel musi być zrobiony z namoczonej 
ciecierzycy, a nie tej z puszki. Duża ilość przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie smakują podane z 
chlebkiem naan, 
pitą czy tortillą oraz dodatkiem świeżych warzyw i 
sosów.Składniki (mi wyszło 30 sztuk):400g suchej 
ciecierzycy1 
cebula3 ząbki 
czosnku4 łyżki posiekanej 
natki pietruszki1 łyżeczka 
soli1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka 
cynamonu1 łyżeczka mielonej 
słodkiej papryki1 łyżeczka 
imbiru1/2 łyżeczki mielonego 
kardamonu1/2 łyżeczki 
pieprzu cayenne1/2 łyżeczki 
gałki muszkatołowej1 łyżeczka 
sody oczyszczonejolej do smażenia ( ja użyłem 
słonecznikowego)Zaczynamy od tego, że musimy namoczyć 
ciecierzycę, najlepiej przełożyć ją do miski, zalać dużą ilością 
wody i zostawić na noc. 
Ciecierzyca musi się moczyć minimum 7 godzin.Namoczoną 
ciecierzycę odcedzamy, płukamy i mielimy w maszynce razem z 
cebulą. Do zmielonej masy dodajemy 
natkę pietruszki, 
sodę i wszystkie 
przyprawy. Dokładnie mieszamy dodając jeszcze trzy łyżki 
wody. Całość przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut.Na patelni rozgrzewamy 
olej (2-3 cm wysokości). Nabieramy łyżkę masy i formujemy z nich małe lekko spłaszczone kulki, z każdej strony dociskamy, żeby były dobrze zwarte. Smażymy na gorącym 
oleju około 3 minut z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu i gotowe.Przepis na chlebek naan: http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/10/chlebek-naan.htmlSmacznego!