Wykonanie
Przepis na falafelFalafel - bardzo popularna wegetariańska potrawa pochodząca z
krajów arabskich. Możemy się z nią spotkać w barach sprzedających kebaby, ale uwierzcie, że ta z ulicznych fast foodów nie może się równać z tą przyrządzoną przez nas w domu. Falafel musi być zrobiony z namoczonej
ciecierzycy, a nie tej z puszki. Duża ilość przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie smakują podane z
chlebkiem naan,
pitą czy tortillą oraz dodatkiem świeżych warzyw i
sosów.Składniki (mi wyszło 30 sztuk):400g suchej
ciecierzycy1
cebula3 ząbki
czosnku4 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki1 łyżeczka
imbiru1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
sody oczyszczonejolej do smażenia ( ja użyłem
słonecznikowego)Zaczynamy od tego, że musimy namoczyć
ciecierzycę, najlepiej przełożyć ją do miski, zalać dużą ilością
wody i zostawić na noc.
Ciecierzyca musi się moczyć minimum 7 godzin.Namoczoną
ciecierzycę odcedzamy, płukamy i mielimy w maszynce razem z
cebulą. Do zmielonej masy dodajemy
natkę pietruszki,
sodę i wszystkie
przyprawy. Dokładnie mieszamy dodając jeszcze trzy łyżki
wody. Całość przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut.Na patelni rozgrzewamy
olej (2-3 cm wysokości). Nabieramy łyżkę masy i formujemy z nich małe lekko spłaszczone kulki, z każdej strony dociskamy, żeby były dobrze zwarte. Smażymy na gorącym
oleju około 3 minut z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu i gotowe.Przepis na chlebek naan: http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/10/chlebek-naan.htmlSmacznego!