ßßß
 
            
         Falafelto pyszne smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy (cieciorki) opruszone sezamem.Bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich.Formowane ręcznie.Ważną rolę odgrywają przyprawy.Kumin, czosnek,ziarna kolendry, papryka, cebula, pietruszka, cynamon, pieprz cayenne,zmielone ziele angielskie,cytryna, świeża mięta.Dzięki nim kuleczki są aromatyczne i obłędnie pachnące.Naprawdę warto włączyć falafel do swojej diety.Idealnie pasują na przyjęcia i szybkie przekąski.
Falafelto pyszne smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy (cieciorki) opruszone sezamem.Bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich.Formowane ręcznie.Ważną rolę odgrywają przyprawy.Kumin, czosnek,ziarna kolendry, papryka, cebula, pietruszka, cynamon, pieprz cayenne,zmielone ziele angielskie,cytryna, świeża mięta.Dzięki nim kuleczki są aromatyczne i obłędnie pachnące.Naprawdę warto włączyć falafel do swojej diety.Idealnie pasują na przyjęcia i szybkie przekąski. Składniki:300 g ciecierzycy1 mała cebula2-3 ząbki czosnku2-3 łyżki mąki kukurydzianej / pszennej / ryżowej1 łyżeczka sody oczyszczonejsok z jednej cytrynyotarta skórka z cytrynygarść lub dwie natki pietruszkigarść świeżej kolendry2-3 gałązki świeżej mięty1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka pieprzu cayenne1 -2 łyżeczki soliolej do smażeniaewentualnie np. kaszka kukurydziana do obtoczeniasezam do obtoczenia
Składniki:300 g ciecierzycy1 mała cebula2-3 ząbki czosnku2-3 łyżki mąki kukurydzianej / pszennej / ryżowej1 łyżeczka sody oczyszczonejsok z jednej cytrynyotarta skórka z cytrynygarść lub dwie natki pietruszkigarść świeżej kolendry2-3 gałązki świeżej mięty1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka pieprzu cayenne1 -2 łyżeczki soliolej do smażeniaewentualnie np. kaszka kukurydziana do obtoczeniasezam do obtoczenia Najlepiej ziarna ciecierzycy namoczyć przez noc w zimnej wodzie.Można też użyć kupioną, gotową w puszcze lub słoiku.
Najlepiej ziarna ciecierzycy namoczyć przez noc w zimnej wodzie.Można też użyć kupioną, gotową w puszcze lub słoiku. Następnie wsypałam ciecierzycę.
Następnie wsypałam ciecierzycę. Na koniec dodałam przyprawy, skórkę i sok z cytryny.
Na koniec dodałam przyprawy, skórkę i sok z cytryny. Wszystko zmiksowałam na gładką ale niekoniecznie jednorodną masę.Dodałam sodę i mąkę, która zlepiła ciasto i pozwoliła uzyskać konsystencję pozwalającą lepić kuleczki.
Wszystko zmiksowałam na gładką ale niekoniecznie jednorodną masę.Dodałam sodę i mąkę, która zlepiła ciasto i pozwoliła uzyskać konsystencję pozwalającą lepić kuleczki. Formowałam małe kuleczki i obtoczyłam je w ziarnach sezamu.Można też w kaszy kukurydzianej lub ewentualnie w bułce tartej.
Formowałam małe kuleczki i obtoczyłam je w ziarnach sezamu.Można też w kaszy kukurydzianej lub ewentualnie w bułce tartej. Smażyłam na głębokim oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Smażyłam na głębokim oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przekładałam kuleczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Falafel podawać można z ryżem, kaszą w picie z warzywami albo sosami np.czosnkowym.Smacznego!
Przekładałam kuleczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Falafel podawać można z ryżem, kaszą w picie z warzywami albo sosami np.czosnkowym.Smacznego!

