Wykonanie

Falafelto pyszne smażone kulki lub kotleciki z
ciecierzycy (
cieciorki) opruszone
sezamem.Bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich.Formowane ręcznie.Ważną rolę odgrywają
przyprawy.Kumin,
czosnek,ziarna
kolendry,
papryka,
cebula,
pietruszka,
cynamon,
pieprz cayenne,zmielone
ziele angielskie,
cytryna, świeża
mięta.Dzięki nim kuleczki są aromatyczne i obłędnie pachnące.Naprawdę warto włączyć falafel do swojej diety.Idealnie pasują na przyjęcia i szybkie przekąski.

Składniki:300 g
ciecierzycy1 mała
cebula2-3 ząbki
czosnku2-3 łyżki
mąki kukurydzianej / pszennej / ryżowej1 łyżeczka
sody oczyszczonejsok z jednej
cytrynyotarta
skórka z cytrynygarść lub dwie
natki pietruszkigarść świeżej
kolendry2-3 gałązki świeżej
mięty1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka zmielonych ziaren
kolendry1 łyżeczka zmielonego
ziela angielskiego1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 -2 łyżeczki
soliolej do smażeniaewentualnie np.
kaszka kukurydziana do obtoczenia
sezam do obtoczenia

Najlepiej ziarna
ciecierzycy namoczyć przez noc w zimnej wodzie.Można też użyć kupioną, gotową w puszcze lub słoiku.

Kolejno do miksera lub blendera wkładałam:
Pietruszkę,
kolendrę, pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek.

Następnie wsypałam
ciecierzycę.

Na koniec dodałam
przyprawy, skórkę i
sok z cytryny.

Wszystko zmiksowałam na gładką ale niekoniecznie jednorodną masę.Dodałam
sodę i
mąkę, która zlepiła ciasto i pozwoliła uzyskać konsystencję pozwalającą lepić kuleczki.

Formowałam małe kuleczki i obtoczyłam je w ziarnach
sezamu.Można też w
kaszy kukurydzianej lub ewentualnie w
bułce tartej.

Smażyłam na głębokim
oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Przekładałam kuleczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Falafel podawać można z
ryżem,
kaszą w picie z warzywami albo sosami np.
czosnkowym.Smacznego!

