Wykonanie
Falafel stał się ostatnio bardzo modny. Możesz go bez problemu przygotować w domu. Sprawdzi się doskonale jako przekąska na imprezie. Przepis na falafel z zielonym tahini zdradzi Jakub Kuroń.Składniki:200 g
ciecierzycy suchej1 duża
cebula, pokrojona w dużą kostkę3 ząbki
czosnku1 pęczek
pietruszkisok i skórka z 1
cytryny1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
kminu1 łyżeczka mielonej
kolendry½ szklanki
mąki kukurydzianej + trochę do obtoczenia
Olej do smażenia (około 0,5l)
PitaTahini:200 g pasty tahini50 g
szpinaku babySok z ½
cytrynySólSposób przygotowania:
Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie. Następnie odcedź, przepłucz na sicie pod bieżącą
wodą, osusz i zmiel razem z
cebulą,
czosnkiem i
pietruszki. Dodaj sok i
skórkę z cytryny,
sodę,
ostrą paprykę,
kmin, mieloną
kolendrę oraz sporą ilość
soli. Zagęść
mąką kukurydzianą, uformuj małe pulpeciki. Smaż na rozgrzanym
oleju do uzyskania rumianego koloru, około 4-5 minut. Pastę tahini zmiksuj ze
szpinakiem, dopraw
sokiem z cytryny i
solą. Podawaj z
chlebkiem pita lub naan.Inne odcinki cyklu zobaczysz tutajKanał Jakuba Kuronia na YouTube może zasubskrybować tutaj