Wykonanie
            Falafel stał się ostatnio bardzo modny. Możesz go bez problemu przygotować w domu. Sprawdzi się doskonale jako przekąska na imprezie. Przepis na falafel z zielonym tahini zdradzi Jakub Kuroń.Składniki:200 g 
ciecierzycy suchej1 duża 
cebula, pokrojona w dużą kostkę3 ząbki 
czosnku1 pęczek 
pietruszkisok i skórka z 1 
cytryny1 łyżeczka 
sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka 
ostrej papryki1 łyżeczka 
kminu1 łyżeczka mielonej 
kolendry½ szklanki 
mąki kukurydzianej + trochę do obtoczenia
Olej do smażenia (około 0,5l)
PitaTahini:200 g pasty tahini50 g 
szpinaku babySok z ½ 
cytrynySólSposób przygotowania: 
Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie. Następnie odcedź, przepłucz na sicie pod bieżącą 
wodą, osusz i zmiel razem z 
cebulą, 
czosnkiem i 
pietruszki. Dodaj sok i 
skórkę z cytryny, 
sodę, 
ostrą paprykę, 
kmin, mieloną 
kolendrę oraz sporą ilość 
soli. Zagęść 
mąką kukurydzianą, uformuj małe pulpeciki. Smaż na rozgrzanym 
oleju do uzyskania rumianego koloru, około 4-5 minut. Pastę tahini zmiksuj ze 
szpinakiem, dopraw 
sokiem z cytryny i 
solą. Podawaj z 
chlebkiem pita lub naan.Inne odcinki cyklu zobaczysz tutajKanał Jakuba Kuronia na YouTube może zasubskrybować tutaj