ßßß Cookit - przepis na Falafel

Falafel

nazwa

Wykonanie

Co tu dużo mówić, moja pierwsza ( i supersmaczna) próba z falafelem :) Od tej pory będzie bardzo często powracał na mój stół, następnym razem w chlebku pita domowej roboty :)
Broń Boże nie używajcie do falafela ciecierzycy z puszki, ani niech nie kusi was żeby ją gotować, ciecierzyca ma być tylko namoczona. Właśnie mi się przypomniało, że próbowałam kiedyś zrobić falafel, z puszki. Po wrzucaniu kulek na rozgrzany olej wyszła mi taka gęsta, tłusta breja, która z falafelem nie miała nic wspólnego...
Składniki na 2-3 porcje:
szklanka suchej ciecierzycy moczona przez noc
2 łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry suszonej
1 łyżeczka kminu rzymskiego
3 łyżeczki natki suszonej ( lub świeżej, ja miałam tylko suszoną)
Co najmniej 0,25l oleju
Dla wygody najpierw miksujemy blenderem namoczoną ciecierzycę. Jeśli macie blender ręczny tak jak ja, będzie trochę zabawy. Powinna wyjść gładka, gęsta pasta. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie składniki prócz oleju i wyrabiamy masę ręką. Lepimy małe kulki o średnicy 3-4cm i wrzucamy je na głęboki, rozgrzany olej. Tuż po wrzuceniu ich do gara, łyżką cedzakową delikatnie, żeby się nie rozwaliły, odrywamy je od spodu, lubią się przyczepiać do dna. Smażymy na złoto kilka minut. Swój falafel podałam z sosem czosnkowym z jogurtu sojowego, pseudo-grecką sałatką i pieczonymi ziemniakami na ostro. Cheers :)
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2012/06/falafel.html