Ostatnio zostało mi trochę ciecierzycy więc postanowiłam zrobić z niej kotlety. Zrobiłam kotlety z ½ szklanki suchej cieciorki, akurat dla 2 osób, ale warto je zrobić z całej szklanki cieciorki.Do kotlecików świetnie pasuje sos pomidorowy.Składniki:½ szklanki ciecierzycy1 ząbek czosnku1 cebula2 łyżki mąki1 łyżka masła½ pęczku natki pietruszki1 łyżeczka sumaku½ łyżeczki kolendry½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski)sólpieprzolej do smażeniaWykonanie:Ciecierzycę namoczyć przez noc w dużej ilości wody a następnie ugotować do momentu aż będzie miękka.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć.Cebulę dodać do ciecierzycy i zmiksować blenderem, można zostawić kilka ziaren ciecierzycy w całości.Do cieciorki dodać mąkę, posiekaną natkę pietruszki, sumak, zmielone lub rozdrobnione w moździerzu kolendrę i kumin, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować niewielkie kotlety.Kotlety smażyć w dużej ilości oleju aż zbrązowieją.