ßßß
 
            
         Dynia powraca w postaci hummusu. Po kilkukrotnym kręceniu tego smarowidła na różnego rodzaju targi i imprezy kulinarne, sam zapach pasty tahini przyprawiał mnie o mdłości. Do wczoraj. Hummus dyniowy i buraczkowy to dwie moje ulubione hummusowe wariacje. Ten dyniowy ma ponadto, za sprawą dodatku kminu rzymskiego, bardzo oryginalny, "egzotyczny" smak. No i kolor- czym bardziej pomarańczowa dynia tym piękniejszy hummus! :)Składniki:1 puszka ciecierzycy (odsączonej)1 szkl. puree z dyni*5 łyżek pasty tahini2 ząbki czosnkusok z 1 małej cytryny1 łyżeczka kminu rzymskiegosól do smakuew. olej o neutralnym smakuPrzygotowanie:1. Do blendera wrzucić ciecierzycę, puree z dyni, rozdrobniony czosnek, pastę tahini, kmin rzymski, wlać sok z cytryny. Zmiksować na gładką pastę.2. Jeśli hummus jest za gęsty można dolać kilka łyżek oleju i/lub bardzo zimnej wody i ponownie zmiksować. Doprawić solą.Kilka uwag do składników:* Jak zrobić puree z dyni:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.htmlJeśli puree jest rzadkie, a pasta tahini zawiera sporo oleju do hummusu nie będzie trzeba dodawać wody ani dodatkowej ilości oleju. Wszystko zależy od tego czy lubicie hummus bardzo gładki i rzadki czy gęsty i z lekko wyczuwalnymi grudkami.Do puree najlepiej jest użyć aromatycznej dyni o bardzo pomarańczowym miąższu- hummus będzie miał wyrazisty smak i kolor.Ja dodaję nieco więcej tahni, bo lubię hummus mocno "orzechowy" w smaku.Do polania polecam w tym wypadku nie oliwę z oliwek, a np. olej z dodatkiem chili czy innych ostrych przypraw.
Dynia powraca w postaci hummusu. Po kilkukrotnym kręceniu tego smarowidła na różnego rodzaju targi i imprezy kulinarne, sam zapach pasty tahini przyprawiał mnie o mdłości. Do wczoraj. Hummus dyniowy i buraczkowy to dwie moje ulubione hummusowe wariacje. Ten dyniowy ma ponadto, za sprawą dodatku kminu rzymskiego, bardzo oryginalny, "egzotyczny" smak. No i kolor- czym bardziej pomarańczowa dynia tym piękniejszy hummus! :)Składniki:1 puszka ciecierzycy (odsączonej)1 szkl. puree z dyni*5 łyżek pasty tahini2 ząbki czosnkusok z 1 małej cytryny1 łyżeczka kminu rzymskiegosól do smakuew. olej o neutralnym smakuPrzygotowanie:1. Do blendera wrzucić ciecierzycę, puree z dyni, rozdrobniony czosnek, pastę tahini, kmin rzymski, wlać sok z cytryny. Zmiksować na gładką pastę.2. Jeśli hummus jest za gęsty można dolać kilka łyżek oleju i/lub bardzo zimnej wody i ponownie zmiksować. Doprawić solą.Kilka uwag do składników:* Jak zrobić puree z dyni:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.htmlJeśli puree jest rzadkie, a pasta tahini zawiera sporo oleju do hummusu nie będzie trzeba dodawać wody ani dodatkowej ilości oleju. Wszystko zależy od tego czy lubicie hummus bardzo gładki i rzadki czy gęsty i z lekko wyczuwalnymi grudkami.Do puree najlepiej jest użyć aromatycznej dyni o bardzo pomarańczowym miąższu- hummus będzie miał wyrazisty smak i kolor.Ja dodaję nieco więcej tahni, bo lubię hummus mocno "orzechowy" w smaku.Do polania polecam w tym wypadku nie oliwę z oliwek, a np. olej z dodatkiem chili czy innych ostrych przypraw.