ßßß Cookit - przepis na Hummus - przepis podstawowy

Hummus - przepis podstawowy

nazwa

Wykonanie

Na życzenie kilku osób, które próbowały, zebrałam się żeby w końcu spisać proporcje - zawsze robię na oko, próbując w trakcie kilka(naście) razy :)
Składniki:
300 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
1 ząbek czosnku (polskiego)
sok z połowy niedużej cytryny
3 łyżki oleju o neutralnym smaku
4 łyżki tahini
sól, pieprz - do smaku
woda z gotowania ciecierzycy (lub po prostu przegotowana)
Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w blenderze i zmiksować. Dodawać stopniowo wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja wolę raczej gęsty hummus, z olejem o neutralnym smaku zamiast oliwy z oliwek, do której nie mogę się przekonać. Z czosnkiem łatwo przesadzić, najlepiej również dodawać go w małych kawałkach i próbować po każdym miksowaniu.
Hummus zawsze sprawdza się u mnie na imprezach jako dip do warzyw. Jeśli ktoś nie chce spróbować "hummusu", można mu go sprzedać jako "pastę czosnkową" - pod tą nazwą już będzie smakować ;).
Koszt: ok. 3 zł.
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/07/hummus-przepis-podstawowy.html