Wykonanie
Uwielbiam hummus. I do niedawna uważałam, że jeśli hummus to tylko ten bez dodatków, klastyczny. Nic innego nie wchodziło w grę. Na szczęście coś się zmieniło. Przekonałam się do różnych innych wersji. Najpierw zrobiłam hummus z pieczonym
kalafiorem, a teraz przyszła
pora na
groszek. I czuję, że to dopiero początek. Hummus z
groszkiem jest ciekawym pomysłem ale nie próbujcie dodawać
groszku z puszki...nie jestem pewna czy hummus by to zniósł:)
Składniki:pół szklanki suchej
ciecierzycy- moczonej przez noc2 ząbki
czosnku1 łyżka pasty sezamowej tahinisok z połowy
cytrynysólpieprzzimna
wodapół szklanki mrożonego
groszkuWykonanie:
Groszek rozmroź i ugotuj. Odstaw do wystudzenia.
Ciecierzycę ugotuj aż będzie miękka. Wszystkie składniki oprócz
groszku wrzuć do blendera i zmiksuj.
Wodę dodawaj stopniowo żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodaj
groszek i jeszcze raz zmiksuj.Smacznego!