Wykonanie
Hummus to bardzo popularna i smaczna przekąska - do warzyw lub
pieczywa. I całkiem zdrowa:)Jego przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy zmiksować kilka składników... I gotowe:)
Hummus najczęściej przyrządzam na przystawkę podczas spotkań ze znajomymi przy grillu(tak - niedługo oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego! Wbrew temu, co widać za oknem...)I chociaż bardziej lubię przy grillu siedzieć i gawędzić niż kopcić na nim
karkówkę,to jednak uwielbiam patrzeć jak sąsiedzi odkurzają ogrodowe meble i lekko przypalonego już grilla, szykując się na wiosnę i lato w ogrodzie:)
Hummus podaję zazwyczaj ze świeżymi warzywami:
marchewką,
papryką,
ogórkiem,
selerem naciowym, ale to także świetny dodatek do
pieczywa.To znakomita przekąska do pracy lub lekki lunch.Dla osób na diecie, bezglutenowców i wielbicieli uzależniających smaków:)Pyszny!
Hummus smakuje najlepiej, kiedy przygotujemy go sami.Ten gotowy, ze sklepu, ma często mało wyrazisty smak i dość zaskakującą konsystencję...A w związku z tym, że hummus przygotowuje się ekspresowonie ma potrzeby korzystania z gotowego:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:2 szklanki
ciecierzycy (ugotowanej lub z zalewy)3-4 łyżki pasty tahini1/3 szklanki zimnej
wodysok wyciśnięty z 1 (małej)
cytryny1 ząbek
czosnkusól do smakuTak na prawdę ze składnikami można szaleć.Jeśli lubicie
czosnek - dodajcie go do hummusu więcej niż 1 ząbek.Jeśli lubicie mocno
sezamowy smak hummusu - dodajcie więcej pasty tahini.Jeśli zaś uznacie, że przydałoby się więcej
soku z cytryny - śmiało:)Jeśli hummus jest za gęsty - dodajcie odrobinę
wody.Pasta tahini to pasta na bazie nasion
sezamu, którą można wykorzystać do wielu potraw,nie tylko wytrawnych, ale i słodkich:)Przygotowanie:Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.Doprawić do smaku.Smacznego!