ßßß Cookit - przepis na Hummus

Hummus

nazwa

Wykonanie

Hummus to bardzo popularna i smaczna przekąska - do warzyw lub pieczywa. I całkiem zdrowa:)
Jego przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy zmiksować kilka składników... I gotowe:)
Hummus najczęściej przyrządzam na przystawkę podczas spotkań ze znajomymi przy grillu
(tak - niedługo oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego! Wbrew temu, co widać za oknem...)
I chociaż bardziej lubię przy grillu siedzieć i gawędzić niż kopcić na nim karkówkę,
to jednak uwielbiam patrzeć jak sąsiedzi odkurzają ogrodowe meble i lekko przypalonego już grilla, szykując się na wiosnę i lato w ogrodzie:)
Hummus podaję zazwyczaj ze świeżymi warzywami: marchewką, papryką, ogórkiem, selerem naciowym, ale to także świetny dodatek do pieczywa.
To znakomita przekąska do pracy lub lekki lunch.
Dla osób na diecie, bezglutenowców i wielbicieli uzależniających smaków:)
Pyszny!
Hummus smakuje najlepiej, kiedy przygotujemy go sami.
Ten gotowy, ze sklepu, ma często mało wyrazisty smak i dość zaskakującą konsystencję...
A w związku z tym, że hummus przygotowuje się ekspresowo
nie ma potrzeby korzystania z gotowego:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
2 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub z zalewy)
3-4 łyżki pasty tahini
1/3 szklanki zimnej wody
sok wyciśnięty z 1 (małej) cytryny
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Tak na prawdę ze składnikami można szaleć.
Jeśli lubicie czosnek - dodajcie go do hummusu więcej niż 1 ząbek.
Jeśli lubicie mocno sezamowy smak hummusu - dodajcie więcej pasty tahini.
Jeśli zaś uznacie, że przydałoby się więcej soku z cytryny - śmiało:)
Jeśli hummus jest za gęsty - dodajcie odrobinę wody.
Pasta tahini to pasta na bazie nasion sezamu, którą można wykorzystać do wielu potraw,
nie tylko wytrawnych, ale i słodkich:)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Doprawić do smaku.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/03/hummus.html