Wykonanie
Pierwszy raz hummus
jadłam podczas wakacji w Egipcie. Później w Izraelu i tam moim zdaniem był najlepszy.. Po powrocie nigdzie nie mogłam znaleźć jednego ze składników- tahini. To pasta sezamowa którą można dostać w sklepie z blisko-wschodnią żywnością. Niestety u mnie takiego nie było. Na jakiś czas porzuciłam więc pomysł zrobienie hummusu. W końcu zdecydowałam, że zrobię wersje domową. I było warto:) Zwykle jemy ją z kawałkami
marchewki lub ze świeżym
pieczywem. Świetna jest z
chlebem żytnim i
czerwonym winem:) Czasem podaję ją jako przekąskę na imprezie. Za każdym razem gdy ją jem przypominają mi się te fantastyczne wakacje:) Gorąco polecam!
Składniki:250 g suszonej
ciecierzycy (moja przed ugotowaniem moczyłam całą noc w wodzie) lub puszka
ciecierzycy2 łyżki tahini*2 ząbki
czosnku3- 4 łyżki
wody lub płynu z puszki
ciecierzycysok z połówki
cytrynysól,
pieprz*Tahini-2-3 łyżki
sezamuolej sezamowy (1-2 łyżki)Wykonanie:
Sezam upraż na suchej patelni do zrumienienia. Zmiel na pył dodaj
olej i
miel jeszcze chwilę. Dodaj pozostałe składniki
cytrynę,
czosnek i
wodę. Powoli, partiami dodawaj
ciecierzycę. Jeśli będzie się trudno miksować można dodać odrobinę więcej
wody. Zbierz dokładnie pastę ze ścianek miksera i zmiksuj jeszcze raz. Pasta musi być w miarę gładka. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Dla zaostrzenia smaku można dodać odrobinę
chili.Smacznego!