ßßß
Składniki:250 g suszonej ciecierzycy (moja przed ugotowaniem moczyłam całą noc w wodzie) lub puszka ciecierzycy2 łyżki tahini*2 ząbki czosnku3- 4 łyżki wody lub płynu z puszki ciecierzycysok z połówki cytrynysól, pieprz*Tahini-2-3 łyżki sezamuolej sezamowy (1-2 łyżki)Wykonanie:Sezam upraż na suchej patelni do zrumienienia. Zmiel na pył dodaj olej i miel jeszcze chwilę. Dodaj pozostałe składniki cytrynę, czosnek i wodę. Powoli, partiami dodawaj ciecierzycę. Jeśli będzie się trudno miksować można dodać odrobinę więcej wody. Zbierz dokładnie pastę ze ścianek miksera i zmiksuj jeszcze raz. Pasta musi być w miarę gładka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dla zaostrzenia smaku można dodać odrobinę chili.Smacznego!