Wykonanie
Pozostajemy w klimatach egzotycznych. Hummus to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Jest to połączenie
ciecierzycy z pastą thaini (czyli pastą z
sezamu). Hummus możne być podawany, jako dip i przyprawiany według indywidualnych kulinarnych upodobań. Pastę thaini można kupić w sklepie, ale można też zrobić ją samemu do czego bardzo zachęcam.Thaini1. szklanka
sezamu1/2 szklanki
oleju sezamowegoSezam rozsypujemy na blaszce i wrzucamy do piekarnika, aby się uprażył. Około 10 min 180 stopni. Nie może zbrązowieć. Warto od czasu do czasu potrząsnąć blaszką, aby się wszystkie ziarenka uprażyły równomiernie. Następnie wyjąc i odstawić na chwilkę, aby przestygł.Całość wrzucić do blendera dodać
olej sezamowy i zmielić, aż powstanie pasta.
Hummus1 puszka
ciecierzycy (lub
cieciorki)Thaini2 ząbki
czosnkuSok z
polowy cytryny.
Sól i
pieprz do smakuWrzucamy wszystkie składniki do blendera i mielimy, aż powstanie pasta. Można do całości dodać
suszone pomidory, lub
bazylię. Można dodać
chili lub kumin. Możecie dodać te
przyprawy, które lubicie. Warto zrobić np. trzy rożne smaki. Polecam bardzo jako dip na przyjęcia. Hummus wygląda i smakuje egzotycznie jest bardzo efektowny a tak łatwo go zrobić.