Wykonanie
Przypadkiem trafiłam na hummus z jalapeno na anglojęzycznych stronach. Szukałam również w
polskich blogach i na durszlaku i... wygląda na to, że jestem pierwsza (hip, hip -
hurra!) :) Dodatkowo to już 100 post na blogu!! :)Wielbicielom hummusu ten na pewno przypadnie do gustu.P.S. a papryczki z ogródka mojego Połówka :)Potrzebujemy:- puszkę
ciecierzycy,- 4 łyżki
sezamu,- 3 łyżki
oliwy z oliwek,- ząbek
czosnku,- 2
papryczki jalapeno,- sok z połowy
cytryny,-
sól,-
pieprz,-
woda (opcjonalnie).
Sezam podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia. Ostudzić i zemleć blenderem na proszek. Dodać
oliwę i zmiksować. Dodać odsączoną
ciecierzycę,
czosnek,
sok z cytryny i zmiksować. Dodać papryczki (bez pestek), zmiksować. Doprawić
solą i
pieprzem. W razie potrzeby dodawać stopniowo
wodę (u mnie ok. 3 łyżki).