Wykonanie
            Falafel najpopularniejsza przekąska w kuchni arabskiej, dostać ją można niemal że na całym świecie. Zastępuje tradycyjnego mielonego, zrobiona z 
ciecierzycy idealna przekąska dla wegetarian i nie tylko. Do przygotowania falafel potrzebna jest namoczona i ugotowana 
ciecierzyca oraz sporo 
ziół, 
pietruszki, 
kolendry, 
szczypiorku, 
cebuli, 
czosnku, 
kminu, 
cytryny oraz przypraw. Kotleciki podajemy z sosami, warzywami i 
pieczywem.

SKŁADNIKI :20 dkg 
ciecierzycy1 duża 
cebula1 
jajko3 ząbki 
czosnku1 płaska łyżeczka 
ostrej papryki1 łyżeczka mielonego 
kminu1 łyżeczka mielonej 
kolędrypęczek 
natki pietruszki, poszatkowanejpół pęczka 
szczypiorku, drobno pokrojonego
sól, 
pieprz do smaku1 łyżka 
soku z cytrynyszczypta 
sodki3 łyżki 
bułki tartej do zagęszczenia ciasta2 łyżki 
mąki kukurydzianej
olej do głębokiego smażeniaPRZYGOTOWANIE :
Ciecierzycę zalewamy 
woda i odkładamy na kilka godzin do napęcznienia. Następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do 
mięsa łącznie z 
cebulą i 
czosnkiem ( lepiej jest ja zmielić blenderem, masa będzie bardziej gładsza i lepiej się będzie formować ).Do zmielonej 
ciecierzycy dodajemy 
zioła, 
przyprawy, 
jajko, 
sok z cytryny, szczyptę 
sodki oraz 
bułkę tartą i 
mąkę. Wyrabiamy masę ( gdyby była zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze 
bułki tartej ).Następnie formujemy niewielkie kulki, dobrze je dociskając, które smażymy na rozgrzanym, głębokim 
oleju. Kotleciki studzimy i podajemy z 
sosem czosnkowy, warzywami i 
pieczywem.Uwagi ; falafel może być przygotowany z namoczonych ziaren 
ciecierzycy albo suszonego 
bobu. Ważne, by zawierał mnóstwo posiekanych 
ziół; 
natki pietruszki, 
kolędry, 
oregano, 
kopru, 
czosnku lub 
szczypiorku.Są doskonałe do kebabów, hamburgerów lub podany z sosami.

