Wykonanie
Falafel najpopularniejsza przekąska w kuchni arabskiej, dostać ją można niemal że na całym świecie. Zastępuje tradycyjnego mielonego, zrobiona z
ciecierzycy idealna przekąska dla wegetarian i nie tylko. Do przygotowania falafel potrzebna jest namoczona i ugotowana
ciecierzyca oraz sporo
ziół,
pietruszki,
kolendry,
szczypiorku,
cebuli,
czosnku,
kminu,
cytryny oraz przypraw. Kotleciki podajemy z sosami, warzywami i
pieczywem.

SKŁADNIKI :20 dkg
ciecierzycy1 duża
cebula1
jajko3 ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka mielonego
kminu1 łyżeczka mielonej
kolędrypęczek
natki pietruszki, poszatkowanejpół pęczka
szczypiorku, drobno pokrojonego
sól,
pieprz do smaku1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
sodki3 łyżki
bułki tartej do zagęszczenia ciasta2 łyżki
mąki kukurydzianej
olej do głębokiego smażeniaPRZYGOTOWANIE :
Ciecierzycę zalewamy
woda i odkładamy na kilka godzin do napęcznienia. Następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do
mięsa łącznie z
cebulą i
czosnkiem ( lepiej jest ja zmielić blenderem, masa będzie bardziej gładsza i lepiej się będzie formować ).Do zmielonej
ciecierzycy dodajemy
zioła,
przyprawy,
jajko,
sok z cytryny, szczyptę
sodki oraz
bułkę tartą i
mąkę. Wyrabiamy masę ( gdyby była zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze
bułki tartej ).Następnie formujemy niewielkie kulki, dobrze je dociskając, które smażymy na rozgrzanym, głębokim
oleju. Kotleciki studzimy i podajemy z
sosem czosnkowy, warzywami i
pieczywem.Uwagi ; falafel może być przygotowany z namoczonych ziaren
ciecierzycy albo suszonego
bobu. Ważne, by zawierał mnóstwo posiekanych
ziół;
natki pietruszki,
kolędry,
oregano,
kopru,
czosnku lub
szczypiorku.Są doskonałe do kebabów, hamburgerów lub podany z sosami.
