Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 645 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
olej według uznania
soda oczyszczona 1/4 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
kminek 1/2 łyżek deserowych
czosnek 1 ząbki
cebulki dymki 4 sztuk
kolendra 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
groch włoski 250 gramówWykonanie:
Groch opłukać, zalać
wodą i moczyć przez 8 godzin. Usunąć z
wody kawałki skórki, które oddzieliły się od
grochu. Odcedzić go, osuszyć na ściereczce i zemleć w maszynce z sitkiem o małych otworach.
Groch powinien
mieć konsystencję suchego puree.
Pietruszkę i
kolendrę posiekać. Wymieszać z
grochem.
Czosnek i zielone końce
cebulek posiekać, a następnie wraz z
kminkiem,
solą i
pieprzem oraz
sodą dodać do reszty. Dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na dwie godziny do wyschnięcia. Lekko zmoczyć ręce. Formować z ciasta kulki wielkości
orzechów włoskich, a następnie lekko spłaszczyć je na placuszki. Dużą ilość
oleju (na głębokość 3 cm) wlać do garnka. Smażyć kotleciki w gorącym
oleju z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor. Obsuszyć na bibułce, a następnie podać na półmisku. Kotleciki można jeść z
sałatą i
pieczywem posmarowanym
margaryną.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Kotlety weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: