ßßß Cookit - przepis na Kotlety z grochu

Kotlety z grochu

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 645 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
olej według uznania
soda oczyszczona 1/4 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
kminek 1/2 łyżek deserowych
czosnek 1 ząbki
cebulki dymki 4 sztuk
kolendra 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
groch włoski 250 gramów
Wykonanie:
Groch opłukać, zalać wodą i moczyć przez 8 godzin. Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od grochu. Odcedzić go, osuszyć na ściereczce i zemleć w maszynce z sitkiem o małych otworach. Groch powinien mieć konsystencję suchego puree. Pietruszkę i kolendrę posiekać. Wymieszać z grochem. Czosnek i zielone końce cebulek posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz sodą dodać do reszty. Dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na dwie godziny do wyschnięcia. Lekko zmoczyć ręce. Formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko spłaszczyć je na placuszki. Dużą ilość oleju (na głębokość 3 cm) wlać do garnka. Smażyć kotleciki w gorącym oleju z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor. Obsuszyć na bibułce, a następnie podać na półmisku. Kotleciki można jeść z sałatą i pieczywem posmarowanym margaryną.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kotlety weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6133/Kotlety-z-grochu