Wykonanie
A dzisiaj miałam pomysł na falafel z humusem.Nie wiem skąd i jak przypomniał mi się falafel.Pamiętam paryską dzielnicę żydowską Marrais, gdzie parę lat temu po raz pierwszy
jadłam falafele. Słyszałam tę nazwę już wcześniej, ale nie miałam pojęcia, co za nią stoi. Nie wiedziałam , że to potrawa która tak bardzo będzie mi odpowiadała i pożałowałam,że nie odkryłam jej wcześniej.Szukałam definicji falafela i wyczytałam, że to tradycyjna potrawa egipska, czy też arabska, a gdzie indziej, że to klasyczny przysmak z Izraela. Sądząc po Paryżu i Marrais, małym żydowskim świecie w Paryżu, z pewnością jest popularny w Izraelu. Nigdy tam nie byłam, w Izraelu, chociaż bardzo bym chciała pojechać, chociażby po to, żeby spróbować oryginalnego falafela.Falafele robi się błyskawicznie, są lekkie i wegetariańskie. Mogą stanowić samodzielne danie, albo być dodatkiem do
mięs, czy innych potraw warzywnych. Świetne na imprezę, można je przygotować wcześniej, można jeść na ciepło i na zimno.Jeżeli ktoś nie lubi
czosnku, nie skorzysta z tego posta.

FALAFEL Z
CIECIERZYCYSkładniki:1 puszka
ciecierzycy1 duża
cebula, drobno posiekana2 ząbki
czosnku, posiekane1 łyżeczka
kolendry, rozmiażdżona w moździerzu1 łyżeczka
kminu indyjskiego3 łyżeczki
natki pietruszki, drobno posiekanej1-2 łyżki
mąkisól,
pieprzolej do smażenia


Jak zrobiłam:1. Odsączyłam
ciecierzycę. Wrzuciłam ją do miski. Dodałam posiekaną
cebulę i
czosnek.
Potem wsypałam
przyprawy i
mąkę. Całość wymieszałam, a
potem blenderem roztarłam na w miarę gładką masę. Ja lubię, kiedy falafel ma odrobinę grubszych cząstek warzyw, ale można pastę zrobić zupełnie gładką.Masę włożyłam do miski i dobrze ugniotłam łyżką. Wstawiłam do lodówki na 2 - 3 godziny, najlepiej zostawić ją tam na noc.2. Do małego garnka wlałam
olej i podgrzałam go. Z masy formowałam kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Kiedy
olej był gorący, wkładałam po kilka kuleczek i smażyłam. Trzeba je przewracać, żeby były rumiane z każdej strony. Smażyłam 6 - 8 minut.3. Falafele wyjmowałam na kuchenne ręczniki papierowe, żeby odsączyć tłuszcz. Dzięki temu są lekkie i nie tłuste.


Do żydowskiego falafela doskonały jest humus, rodzaj pasty pochodzącej z tego samego świata smaków.Humus dobry jest nie tylko do falafela. Można go jeść po prostu ze świeżutkim
pieczywem,
chlebkiem indyjskim, czy
pitą. Wszystko zależy od upodobań, a jest to kolejny specjał ukochany przez Paryżan.


HUMUS Z
CIECIERZYCYSkładniki:1 puszka
ciecierzycy, odsączonej; trzeba zostawić odrobinę płynu pozostałego po odsączeniu4 łyżki
soku z cytryny1 i 1/2 łyżki pasty Tahini (do kupienia w supermarketach)4 ząbki
czosnku, przeciśniętego przez praskęduża szczypta
soli2 łyżki
oliwy

Jak zrobiłam:Odsączoną
ciecierzycę i pozostałe składniki zmiksowałam blenderem na gładką masę. Dodałam odrobinę płynu pozostałego po odsączeniu
ciecierzycy. Wymieszałam, a
potem przełożyłam pastę do słoika,
poczeka do wieczora.


Przed podaniem wyłożyłam humus do miseczki, zrobiłam dołek po środku i wlałam 2 łyżki
oliwy. Teraz jest gotowy do podania z falafelem.

A do falafela doskonały będzie również dip z tahini..Tahini dip:1 ząbek
czosnku1/4 łyżeczki
soli morskiejsok wyciśnięty z 1/2
cytrynyokoło pół kubka
majonezu5 łyżek tahini
pieprzRozgniotłam
czosnek z
solą, dodałam
sok z cytryny i dobrze wymieszałam. Dodałam
majonez,
potem tahini i posypałam
pieprzem. Dip gotowy.