Wykonanie
            No nie 
powiem - wyglądem nie oszałamiają. Ale czy standardowe burgery 
mięsne są przystojne i urocze? Raczej nie. A burgery z 
buraków nie dość, że są naprawdę smaczne, to dużo zdrowsze. Nie mam zamiaru nikogo namawiać do porzucania 
mięsa, ale każdy mięsożerca, choć raz powinien ich spróbować. Ot, chociażby po to, aby wyrobić sobie o nich własne zdanie.- 2 szkl. startych na grubszym "oczku" surowych 
buraków (delikatnie odsączonych z soku)- 1 i 1/2 szkl. ugotowanej 
kaszy jaglanej- 1 szkl. uprażonego 
słonecznika- 1/2 szkl. uprażonego 
sezamu- 1/2 szkl. posiekanej 
cebuli- 1/2 szkl. 
bułki tartej (można dodać więcej, gdyby się ciasto nie chciało kleić)- 1/4 szkl. 
oleju- 4 łyżki 
mąki (może być pełnoziarnista)- 3 łyżki posiekanej 
natki pietruszki- 4 posiekane ząbki 
czosnku- 1/4 łyżeczki 
pieprzu cayenne- 
sól do smakuZ takich składników otrzymamy około 10 burgerówWszystko razem mieszamy, formujemy kotlety i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C na posmarowanym 
olejem papierze do pieczenia.Pieczemy 35 minut, w połowie czasu przekręcając burgery na drugą stronę.

Burgery możemy podawać z domowymi 
bułkami do hamburgerów (choć wtedy będzie to danie wegetariańskie, a nie wegańskie), warzywami (u mnie 
kiszone ogórki, 
pomidory i 
papryka żółta oraz czerwona) i 
keczupem domowej roboty .Przepis na wegańskie burgery z 
buraków pochodzi ze strony Puszka.pl .Smacznego!
