Wykonanie
            Najchętniej widzimy go w postaci 
ćwikły i barszczyku. Powinniśmy często widywać go na 
stole, gdyż jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych, witamin i minerałów. 
Burak czerwony zawiera oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, wiele makro- i mikroelementów. Jest w nim dużo wapnia, magnezu, 
sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. 
Burak jest zasobny w betainę (betaina wspomaga pracę wątroby i nerek), oczyszcza organizm, wspomaga detoksykację, działa krwiotwórczo, wzmacnia ogólnie, korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika 
burak doskonale wspomaga przemianę materii. Myślę, że już dalej nie muszę nikogo przekonywać do jedzenia tego wspaniałego warzywa, pomijając już wartości odżywcze, chyba każdy doceni walory smakowe 
buraka.Poniżej przedstawiam przepis na placki z 
buraka - prawdziwą dawkę zdrowia. Placki buraczane to smaczna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Warto spróbować i urozmaicić domowe menu o nowe ciekawe danie.P LACKI BURACZAN E


Składniki na 4 porcje:2 szkl. startych surowych 
buraków (delikatnie odsączonych z soku)1 i 1/2 szkl. ugotowanej 
kaszy jaglanej1 szkl. uprażonego 
słonecznika
1/2 szkl. uprażonego 
sezamu1/2 szkl. posiekanej 
cebuli1/2 szkl. 
bułki tartej1/4 szkl. 
oleju4 łyżki 
mąki pełnoziarnistej3 łyżki posiekanej 
natki pietruszki4 posiekane ząbki 
czosnku1/4 łyżeczki 
pieprzu cayennesól do smakuWs zystkie składniki wymieszać dokładnie i uformować kotlety . Z masy wychodzi 12 kotletów. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C na posmarowanym 
olejem papierze do pieczenia. W połowie czasu p ieczenia należy przewrócić kotlety na drugą stronę.

1 porcja to ok. 363kcal, węglowodany: 38g, bi ałko: 10g, tłuszcze: 18gSMACZNEGO!