Wykonanie
Najchętniej widzimy go w postaci
ćwikły i barszczyku. Powinniśmy często widywać go na
stole, gdyż jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych, witamin i minerałów.
Burak czerwony zawiera oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, wiele makro- i mikroelementów. Jest w nim dużo wapnia, magnezu,
sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.
Burak jest zasobny w betainę (betaina wspomaga pracę wątroby i nerek), oczyszcza organizm, wspomaga detoksykację, działa krwiotwórczo, wzmacnia ogólnie, korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika
burak doskonale wspomaga przemianę materii. Myślę, że już dalej nie muszę nikogo przekonywać do jedzenia tego wspaniałego warzywa, pomijając już wartości odżywcze, chyba każdy doceni walory smakowe
buraka.Poniżej przedstawiam przepis na placki z
buraka - prawdziwą dawkę zdrowia. Placki buraczane to smaczna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Warto spróbować i urozmaicić domowe menu o nowe ciekawe danie.P LACKI BURACZAN E
Składniki na 4 porcje:2 szkl. startych surowych
buraków (delikatnie odsączonych z soku)1 i 1/2 szkl. ugotowanej
kaszy jaglanej1 szkl. uprażonego
słonecznika1/2 szkl. uprażonego
sezamu1/2 szkl. posiekanej
cebuli1/2 szkl.
bułki tartej1/4 szkl.
oleju4 łyżki
mąki pełnoziarnistej3 łyżki posiekanej
natki pietruszki4 posiekane ząbki
czosnku1/4 łyżeczki
pieprzu cayennesól do smakuWs zystkie składniki wymieszać dokładnie i uformować kotlety . Z masy wychodzi 12 kotletów. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C na posmarowanym
olejem papierze do pieczenia. W połowie czasu p ieczenia należy przewrócić kotlety na drugą stronę.
1 porcja to ok. 363kcal, węglowodany: 38g, bi ałko: 10g, tłuszcze: 18gSMACZNEGO!