Wykonanie
            Thokku to rodzaj potrawy z południowego stanu Tamil Nadu w Indiach. Jest to gęsty sos z warzyw i/lub 
owoców z dodatkiem przypraw i 
ziół. Może zawierać różnego rodzaju dodatki. Zazwyczaj podawane jest jako dodatek do popularnego w tamtym rejonie 
ryżu z 
jogurtem, jednak możliwości są nieograniczone. To aromatyczne thokku może być podane jako ciepła kolacja, śniadanie bądź - z dodatkiem 
ryżu- jako danie obiadowe. Przepis wg Jayashree .

2 
jajka ugotowane na twardo1 
cebula1 -2 duże 
pomidory1 posiekany ząbek 
czosnku0,5 cm posiekanego korzenia 
imbiru1 łyżeczka 
kolendry1 łyżeczka kuminu w ziarnach
Chili, 
sól i 
pieprz do smaku
Olej do smażenia150 ml 
wodyŚwieża 
kolendra lub 
pietruszka do przybraniaW dużej patelni lub woku rozgrzać 
olej. Dodać kumin i posiekaną w grube 
pióra cebulę, 
sól, 
czosnek, 
imbir. Smażyć całość chwilę, mieszając. Dodać drobno posiekane 
pomidory. Smażyć około 5 minut, aż 
pomidory zmiękną. Doprawić do smaku 
chilli, dodać 
kolendrę, chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać 150 ml 
wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.W międzyczasie ugotować na twardo 
jajka.Przekroić ugotowane i obrane 
jajka na pół i dodać do sosu na patelni, doprawić do smaku 
pieprzem, dodać świeżą 
kolendrę.Podawać na ciepło z 
chlebem typu naan czy 
pita lub 
ryżem.