Wykonanie
Upma to popularna potrawa
śniadaniowa z południowych Indii. Ilu jest kucharzy, tyle sposobów na przygotowanie upmy, ponieważ każdy dostosowuje ją do indywidualnych preferencji
smakowych. Ja korzystam ze wskazówek Sanjay Thummy. Upma to coś więcej, niż połączenie smaków jej części składowych. Jeśli spytacie, czy to smakuje jak jajecznica z
chlebem i
ziemniakami, odpowiem: nie. To smakuje jak upma. To potrawa sama w sobie, cudowna eksplozja orientalnych smaków. Jeśli chcecie podczas śniadania odbyć krótką podróż do Indii, zachęcam do spróbowania :) To pyszne i pożywne danie, w którym czuje się mnóstwo domowego ciepła.
porcja dla 1 osoby1 łyżka
masła2 nieduże
ziemniaki1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach1 żabek
czosnku0,5 cm korzenia
imbiru1/2 łyżeczki
currychili do smaku1 nieduża
cebula2
jajka1-2
pomidory, pokrojone w kostkęew. świeża
kolendra lub
pietruszka2 kromki
chleba bez skórki (zwykły lub tostowy), drobno pokruszone (ręcznie lub za pomocą malaksera)
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę (ok. 1,5 cm x 1,5 cm).Na dużej patelni lub w woku rozpuścić
masło. Dodać kumin, posiekany ząbek
czosnku,
curry,
chili oraz posiekany
imbir. Dodać pokrojone
ziemniaki. Oprószyć do smaku
solą. Wymieszać. Smażyć pod przykryciem przez kilka minut, aż
ziemniaki będą miękkie (pokrojenie ich na bardzo małe kawałki przyspiesza ten proces).Kiedy
ziemniaki będą miękkie i lekko przyrumienione, dodać obraną, posiekaną
cebulę, wymieszać i chwilę razem smażyć. Następnie na patelnię wbijamy
jajka i smażymy całość dokładnie mieszając, aż
jajka się zetną. Teraz dodajemy posiekane
pomidory,
kolendrę (ja nie przepadam, pominęłam) oraz pokruszony
chleb. Mieszamy całość do połączenia składników.Jeśli upma wyjdzie zbyt sucha, wystarczy skropić ją
wodą lub dodać więcej
pomidora.Podajemy upmę na ciepło.