Wykonanie
Jednogarnkowe danie indyjskie, w którym główną rolę pełni
ryż. Niewielki dodatek
piersi z kurczaka,zestaw warzyw oraz mnóstwo aromatycznych przypraw sprawiają, że danie to może być nie tylko akompaniamentem do warzywnego
curry, ale może również stanowić samodzielne danie na obiad czy kolację. Dodatek indyjskiej "surówki" raity, bardzo wskazany.Przepis z książki Mriduli Baljekar "
Curry lover's cookbook"
400 g (2 szklanki)
ryzu basmati75 g ghee lub
masłą1
cebula, pokrojona w plastry1/4 łyżeczki wymieszanych ziaren
czarnuszki(nigella seeds) i
gorczycy(
mustard seeds)3 liście
curry (dałam suszone)1 łyżeczka startego świeżego korzenia
imbiru1 łyżeczka zmiażdzonego
czosnku1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka sproszkowanego
chilli1 1/2 łyżeczki
soli2
pomidory, pokrojone na plastry1
ziemniak, pokrojony w kostkę10 g (1/2 szklanki) mrożonego
groszku, rozmrożonego175 g
piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę4 łyżki posiekanej
kolendry2 zielone
papryczki chilli, posiekane700 ml (3 szklanki)
wodyRyż płuczemy pod bieżącą
wodą, po czym namaczamy przez 30 minut. Odcedzamy i zostawiamy w durszlaku.Rozgrzewamy ghee lub
masło na patelni i smażymy
cebulę na złoty kolor. Dodajemy ziarna
czarnuszki i
gorczycy, liście
curry,
imbir,
czosnek, mieloną
kolend, proszek
chilli i
sól. Smażymy mieszając około 2 minut na małym gazie. Dodajemy
pomidory,
ziemniaka,
groszek i
kurczak i dobrze wszystko mieszamy. Dodajemy
ryż i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy
kolendrę i
papryczki chilli. Mieszamy i smażymi mieszając przez 12 minutę. Wlewamy
wodę, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy jeszcze 6-8 minut. Podajemy.