ßßß
Nareszcie się zmobilizowałam zamieścić ten przepis. Ostatnio moja głowa jest zaprzątnięta czym innym... gotowanie poszło na bok, za to wózki, pieluszki, i inne ciążowe tematy pochłaniają cały mój wolny czas. Kruszynka jednym słowem trochę wywróciła moje życie :). Ale nareszcie moje dawne smaki wracają do normy i już mogę pochłaniać moje ukochane indyjskie jedzenie ....Składniki:1 nieduży kalafior2-3 ziemniaki3 łyżki mrożonego groszku zielonego1 cebula1 duży pomidor1 łyżeczka imbiru2-3 ząbki czosnku3 łyżki ghee (masła klarowanego)1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli1 łyżeczka sproszkowanej kolendry1/2 łyżeczki garam masala3 szklanki wody1 łyżeczka kasoori methiświeża kolendra, sólWykonanie:Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a kalafiora podzielić na małe różyczki.Pomidora, cebulę, imbir i czosnek zmiksować w blenderze. Rozgrzać tłuszcz i przelać zmiksowaną pastę na patelnię, powoli dodawać kolejno sproszkowane przyprawy. Smażyć kilka minut aż kolor ściemnieje, ok.5 minut.Wówczas dodajemy kalafiora i ziemniaki, wodę, solimy i mieszamy - przykrywamy i gotujemy aż do miękkości warzyw. Pod koniec wrzucamy zielony groszek, który wymaga dosłownie kilku minut.Ilość wody można regulować wg upodobań, dodać więcej lub wyparować nadmiar.Na końcu dodajemy pokruszone liście kasoori methi i dusimy jeszcze 2 minuty. Wyłączamy ogiń i posypujemy świeżą kolendra, podajemy z ryżem lub chlebkami naan.