ßßß
Robiłam te ziemniaki pierwszy raz, a że lubię i ziemniaki i szpinak przepis wydał się kuszący. Nawet ten kolor na zdjęciu Indian Cuisine mnie nie odstraszył, skąd wzięłam przepis.(Zresztą moje też nie jest bardzo zachęcające ;) ) No i kolejny raz warto było spróbować ....wyszło pyszne, ostre i aromatyczne, kasoori methi stosowałam pierwszy raz i osobiście uważam że całkowicie ta przyprawa zmnieniła smak potrawy .... trochę przypomina mi smak wegety.....Z tą przyprawą było śmiesznie, bo nie mogłam jej nigdzie dostać, więc wybrałam się do indyjskiego sklepu i nawet ekspedientka mnie zapytała co ja będę z tego robić .... i jakież było jej zaskoczenie gdy jej powiedziałam , że uwielbiam kuchnię indyjską i czasem też gotuję indyjskie dania.Nie mam pojęcia jak jest z dostępnością takich przypraw w Polsce, ale tutaj na szczęście nie mam z tym problemów.Składniki:500 g ziemniaków2 szklanki szpinaku (ok.150g)2 papryczki chilli zielone1/2 łyżeczki cukru1 mała cebula2 pomidory1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej2 łyżeczki sproszkowanej kolendry1/2 łyżeczki kurkumy1/4 łyżeczki nasion kuminu1/2 łyżeczki kasoori methi1/2 łyżeczki garam masala2 goździki1 laska cynamonu1 łyżeczka soli2 łyżki ghee (sklarowanego masła)1 szklanka wodyWykonanie:Ziemniaki należy ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać i pokroić na większe kawałki.W międzyczasie szpinak płuczemy i przekładamy na patelnię, dodajemy cukier i papryczki chilli (! ja usunęłam nasiona) i dusimy, aż szpinak zwiędnie. Odstawiamy do ostudzenia i mielimy w blenderze na gładką masę.Pomidory i cebulę kroimy w drobniutką kostkę, odstawiamy. Kiedy szpinak i ziemniaki będą gotowe, można przystąpić do dalszej części.Podgrzewamy ghee na patelnii, wrzucamy laskę cynamonu, goździki i nasiona kuminu. Kiedy zaczną wydawać aromat, dodajemy cebulę i podsmażamy ok.3 minut. Dodajemy pastę imbirowo-czosnkową i podsmażamy kolejną minutę. Dorzucamy wtedy pomidory i podduszamy ok. 5 minut aż zmiękną. Kolejno dodajemy sproszkowaną kolendrę, kurkumę i smażymy minutę. Dorzucamy zmielony szpinak, wodę i sól, gotujemy ok.3-5 minut. Dodajemy ziemniaki, mieszamy z całą zawartością patelnii i gotujemy 2-3 minuty. Na końcu doprawiamy skruszonymi liśćmi kasoori methi i garam masala, a po minucie odstsawiamy z gazu.