ßßß
SkładnikiRyba:dorsz, 500 gramcytryna, 1/2 sztukisólmąka razowa, 100 gramjajka, 3 sztukimleko, 1/4 szklankiświeży starty imbir, 1 łyżeczkaczosnek, 1 ząbekchili w proszku, 2 łyżeczkikurkuma, 1/2 łyżeczkizielone świeże chili, 1 sztukaposiekana kolendra lub pietruszka, 2 łyżkiRyż:cebula, 1 sztukaświeży start imbir, 1 łyżeczkaczosnek, 2 ząbkikurkuma, 1/2 łyżeczkichili w proszku, 1 łyżeczkasól, 1 łyżeczkapomidory z puszki, 200 gramwoda, 250-300 mililitrówryż basmati, 150 gramSposób przygotowania1. Dorsza pokroić w paski. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą. Wstawić do lodówki na pół godziny. Mąkę, rozbełtane jajka, mleko, imbir, rozgnieciony czosnek, chili, kurkumę, zielone chili drobno pokrojone i kolendrę połączyć. Rybę obtoczyć w panierce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.2. Cebulę drobno posiekać. Przesmażyć na oliwie w garnku o grubym dnie. Dodać imbir, starty czosnek, kurkumę, chili i sól. Smażyć razem 1-2 minuty. Wlać pomidory i wodę. Wsypać ryż. Zamieszać, gotować aż woda się zredukuje, a ryż będzie miękki.rhylan lang