Wykonanie
Jest to kolejna pozycja z książki Gordona Ramsaya „Ulitimate cookery course”. We wstępie do przepisu autor pisze,że jest danie które zawsze zamawia w
indyjskich restauracjach. Szczerze mówiąc jest to najdelikatniejsze
mięso z kurczaka jakie
jadłam, sformułowanie „rozpływający się w ustach” nabrało dla mnie nowego znaczenia. Najlepiej zamarynować sobie
kurczaka dzień wcześniej, a następnego dnia przygotowanie obiadu zajmie nie dłużej niż pół godziny.Polecam!Butter chicken (4 porcje)Składniki:500 g
mięsa z
udek kurczaka, bez skóry i kości,pokrojonego w ok. 4 cm kawałki
oliwa z oliwek lub ghee do smażenia1 mała
cebula pokrojona drobną kostkę2 ząbki
czosnku drobno posiekane3 cm świeżego
imbiru drobno posiekanego1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka
garam masala1/2 łyżeczki mielonej
kurkumyszczypta
chilli w proszku2 łyżki passaty (puree z
pomidorów)25 g
masładrobno posiekane liście z małego pęczka
kolendry, do podaniaSkładniki na marynatę:2 ząbki
czosnku drobno posiekane4 cm świeżego
imbiru startego na tarce1 czerwona
papryczka chilli, drobno posiekana bez pesteksok z 1/4
cytryny2 łyżeczki nasion
kolendry1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki mielonej
kurkumy150 g
jogurtu naturalnegosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie marynaty:Do miski włóż
czosnek,
imbir,
chilli i
sok z cytryny. Włóż
kurczaka, całość wymieszaj, przykryj i odstaw na bok.Upraż ziarna
kolendry i
kminu rzymskiego na suchej patelni przez około 1 minutę,aż poczujesz wydobywający się z nich aromat. Zmiel je na proszek (lub utrzyj w moździerzu) i wymieszaj z
kurkumą,
jogurtem i dużą szczyptą
soli i
pieprzu.Polej przyprawionego
kurczaka mieszanką
jogurtową, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Przygotowanie dania:Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlej trochę
oliwy lub włóż ghee.Gdy patelnia jest już gorąca włóż
cebulę, posyp ją szczyptą
soli i smaż około 5 minut. Dodaj
czosnek i smaż do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj
imbir i smaż całość kolejną minutę.Dodaj mieloną
kolendrę,
garam masalę,
kurkumę i
chilli. Całość dokładnie wymieszaj i smaż około minuty. Następnie dodaj passatę,wymieszaj i smaż kolejne 30 sekund, dodaj
masło, odczekaj aż się rozpuści i dopiero wtedy wymieszaj.Wyjmij
kurczaka z marynaty i zdejmij z niego jej nadmiar. Włóż go do patelni z
cebulką i smaż około 10 minut, odwracając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień, dodaj pozostałą marynatę i podgrzewaj przez około 5 minut (uważaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia, gdyż może się rozwarstwić). Dopraw
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne.Podawaj danie posypane świeżą
kolendrą, najlepiej z
ryżem.Smacznego!
Share the post "Butter chicken z
kolendrą,
imbirem i
chilli Gordona Ramsaya"