ßßß Cookit - przepis na Butter chicken z kolendrą,imbirem i chilli Gordona Ramsaya

Butter chicken z kolendrą,imbirem i chilli Gordona Ramsaya

nazwa

Wykonanie

Jest to kolejna pozycja z książki Gordona Ramsaya „Ulitimate cookery course”. We wstępie do przepisu autor pisze,że jest danie które zawsze zamawia w indyjskich restauracjach. Szczerze mówiąc jest to najdelikatniejsze mięso z kurczaka jakie jadłam, sformułowanie „rozpływający się w ustach” nabrało dla mnie nowego znaczenia. Najlepiej zamarynować sobie kurczaka dzień wcześniej, a następnego dnia przygotowanie obiadu zajmie nie dłużej niż pół godziny.Polecam!
Butter chicken (4 porcje)
Składniki:
500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości,pokrojonego w ok. 4 cm kawałki
oliwa z oliwek lub ghee do smażenia
1 mała cebula pokrojona drobną kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
3 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
szczypta chilli w proszku
2 łyżki passaty (puree z pomidorów)
25 g masła
drobno posiekane liście z małego pęczka kolendry, do podania
Składniki na marynatę:
2 ząbki czosnku drobno posiekane
4 cm świeżego imbiru startego na tarce
1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana bez pestek
sok z 1/4 cytryny
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
150 g jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie marynaty:
Do miski włóż czosnek,imbir,chilli i sok z cytryny. Włóż kurczaka, całość wymieszaj, przykryj i odstaw na bok.
Upraż ziarna kolendry i kminu rzymskiego na suchej patelni przez około 1 minutę,aż poczujesz wydobywający się z nich aromat. Zmiel je na proszek (lub utrzyj w moździerzu) i wymieszaj z kurkumą, jogurtem i dużą szczyptą soli i pieprzu.
Polej przyprawionego kurczaka mieszanką jogurtową, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie dania:
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlej trochę oliwy lub włóż ghee.Gdy patelnia jest już gorąca włóż cebulę, posyp ją szczyptą soli i smaż około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj imbir i smaż całość kolejną minutę.
Dodaj mieloną kolendrę,garam masalę,kurkumę i chilli. Całość dokładnie wymieszaj i smaż około minuty. Następnie dodaj passatę,wymieszaj i smaż kolejne 30 sekund, dodaj masło, odczekaj aż się rozpuści i dopiero wtedy wymieszaj.
Wyjmij kurczaka z marynaty i zdejmij z niego jej nadmiar. Włóż go do patelni z cebulką i smaż około 10 minut, odwracając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień, dodaj pozostałą marynatę i podgrzewaj przez około 5 minut (uważaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia, gdyż może się rozwarstwić). Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
Podawaj danie posypane świeżą kolendrą, najlepiej z ryżem.
Smacznego!
Share the post "Butter chicken z kolendrą,imbirem i chilli Gordona Ramsaya"
Źródło:http://karmelowy.pl/butter-chicken-z-kolendraimbirem-i-chilli-gordona-ramsaya