ßßß




SkładnikiCebulaKonserwowa papryczka chilliKawałek świeżego imbiru2 ząbki czosnkuPęczek kolendry2 czerwone paprykiKalafior (ja użyłam mrożonego)Mały słoik dyni konserwowej (w sezonie może być kawałek świeżej)Puszka cieciorkiOliwa2 puszki krojonych pomidorówSól, pieprz1/2 cytrynyChoć zazwyczaj unikam gotowych półproduktów, w tym przepisie wykorzystuję gotowy sos ze słoika. Przygotowywanie tego sosu od podstaw byłoby jednak zbyt forsowne, a sosy Patak’s są tak aromatyczne i smaczne, że mogę polecić je z czystym sumieniem. Można je kupić w większości delikatesów i dobrych supermarketach.Posiekaj cebulę, pokrój chilli w drobne plasterki, obierz imbir i zetrzyj na tarce.W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, chilli oraz imbir.Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną kolendrę (łodyżki i większość listków).Smaż wszystko kilka minut, aż cebula zmięknie i nabierze złocistego odcienia.Pokrój paprykę, dodaj do garnka.Odcedź z zalewy dynię i cieciorkę, dodaj do pozostałych warzyw wraz z sosem mild curry. Dobrze wymieszaj.Dodaj kalafiora i pomidory w puszce, ponownie wymieszaj.Doprowadź do wrzenia, później zmniejsz ogień i gotuj ok 15-20 min.Kiedy kalafior będzie miękki, dopraw solą i pieprzem i wyciśnij sok z połowy cytryny.Posyp resztą listków kolendry.Doskonale smakuje z ryżem jaśminowym.