Wykonanie
Przynajmniej raz w tygodniu, kiedy odwiedza nas jedna z córek mojego
męża, przygotowuję potrawy bezmięsne. Obie dziewczyny są wegetariankami, staram się aby potrawy, które im podaję były różnorodne i pożywne. Nie jest to łatwe, jeśli zazwyczaj myślisz o obiedzie:
mięso plus dodatki. Przekonałam się jednak, że można zjeść smaczny, sycący posiłek bez
mięsa. Możliwości jest bardzo wiele. Warzywa z
curry to jedna z bardziej zaskakujących.
Składniki
CebulaKonserwowa
papryczka chilliKawałek świeżego
imbiru2 ząbki
czosnkuPęczek
kolendry2
czerwone paprykiKalafior (ja użyłam mrożonego)Mały słoik dyni konserwowej (w sezonie może być kawałek świeżej)Puszka
cieciorkiOliwa2 puszki krojonych
pomidorówSól,
pieprz1/2
cytrynyChoć zazwyczaj unikam gotowych półproduktów, w tym przepisie wykorzystuję gotowy sos ze słoika. Przygotowywanie tego sosu od podstaw byłoby jednak zbyt forsowne, a sosy Patak’s są tak aromatyczne i smaczne, że
mogę polecić je z czystym sumieniem. Można je kupić w większości delikatesów i dobrych supermarketach.Posiekaj
cebulę, pokrój
chilli w drobne plasterki, obierz
imbir i zetrzyj na tarce.W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej
oliwę i wrzuć
cebulę,
chilli oraz
imbir.Dodaj wyciśnięty przez praskę
czosnek i posiekaną
kolendrę (łodyżki i większość listków).Smaż wszystko kilka minut, aż
cebula zmięknie i nabierze złocistego odcienia.Pokrój
paprykę, dodaj do garnka.Odcedź z zalewy
dynię i
cieciorkę, dodaj do pozostałych warzyw wraz z sosem
mild curry. Dobrze wymieszaj.Dodaj
kalafiora i
pomidory w puszce, ponownie wymieszaj.Doprowadź do wrzenia, później zmniejsz ogień i gotuj ok 15-20 min.Kiedy
kalafior będzie miękki, dopraw
solą i
pieprzem i wyciśnij sok z połowy
cytryny.Posyp resztą listków
kolendry.Doskonale smakuje z
ryżem jaśminowym.