Wykonanie
Składniki (4-6 porcji):1,5 kg
kurczaka, porcjowanego3 łyżki
masła klarowanego lub
oliwy z oliwekmarynata :250 g
jogurtu naturalnego3 łyżki
soku z cytryny2 zmiażdżone ząbki
czosnku2 łyżeczki
imbiru, drobno startego2 łyżeczki mielonej
kolendryłyżeczka mielonego
kminkułyżeczka
garam masalałyżeczka
kurkumyłyżeczka
chili w proszku1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu, zmielonego
marynata : w średniej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty.
kurczak :
ostrym nożem nacinamy poprzecznie udka, nogi i
piersi kurczaka. Zalewamy
mięso marynatą, i mieszamy do całkowitego pokrycia
kurczaka. Przykrywamy i odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, przewracając od czasu do czasu.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C.
Kurczaka układamy w dużym żaroodpornym naczyniui pieczemy godzinę, polewając marynatą co jakiś czas. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 140 C, smarujemy
kurczaka klarowanym
masłem lub
oliwą i pieczemy 30-45 minut, do chwili gdy najgrubsza część
mięsa po nakłuciu zacznie puszczać sok. Podajemy na gorąco.