ßßß
Składniki na 8 szaszłyków z dwoma koftami:900 g zmielonego mięsa z piersi z indyka1 duża cebula2 duże ząbki czosnku2cm kawałek imbiru1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1/2 łyżeczki garam masala1/2 łyżeczki kurkumy1 łyżka stołowa posiekanej kolendry1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki mielonego pieprzu2 łyżki oliwy z oliwek1. Zmielić mięso z indyka przez nasadkę z grubszymi otworami. Drewniane patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie na około 30 minut przed pieczeniem – najlepiej jest zrobić to wkładając je do butelki PET, zalać wodą i zakręcić.2. Posiekać drobno cebulę. Obrać imbir i czosnek oraz pokroić na mniejsze kawałki. Posiekać kolendrę.3. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Przecisnąć przez praskę czosnek i imbir. Dodać do cebuli. Chwilę smażyć mieszając. Dodać kumin, garam masala, kurkumę i smażyć jeszcze dwie minuty ciągle mieszając. Dodać kolendrę, wymieszać i zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia.4. Ostudzone przyprawy połączyć z mięsem, dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować spłaszczone pulpeciki. Nadziewać po dwa na szpadkę.5. Piec około 15-20 minut na średnio rozgrzanym grillu przekładając na różne strony, aby równomiernie się upiekły. Można je też usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na ruszcie.Podawać z sosem korma (który może uda mi się niedługo zrobić) lub czosnkowym.