Wykonanie
Bardzo aromatyczny, lekko pikantny, pełny smaku
kurczak skąpany w dużej ilości
sosu jogurtowo-
pomidorowego. Danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie komponuje się z
ryżem ale
ziemniaki czy
kasza również będą tu pasowały. Przepis z palachinkablog.com .
Składniki :ok 800 g
piersi z kurczaka1
cebula5 ząbków
czosnku2 łyżki startego świeżego
imbiruok 800 ml puree z
pomidorów2 łyżki mielonej
kurkumy2 łyżeczki mielonego
kminku ( nie miałam, pominęłam )2 łyżki
garam masala1/2 łyżki
pieprzy cayenne200 ml
jogurtu ( użyłam gęstego tureckiego, jeśli nie chcecie aby w sosie były widoczne kawałki
jogurtu a sos był jednolity i niebyt gęsty użyjcie zwykłego naturalnego )
sólolejświeża
kolendra do podania (opcjonalnie )
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, tniemy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
olej i obsmażamy piersi kilka minut. Nie za długo,
kurczak dojdzie
potem w sosie. Wykładamy na talerz.Na tej samej patelni podsmażamy pociętą w niewielką kostkę
cebulę do miękkości. Następnie dodajemy posiekany
czosnek i starty
imbir. Podsmażamy minutę. Kolejno dodajemy puree z
pomidorów i resztę przypraw, doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu. Dokładamy
kurczaka, gotujemy 15 minut. Ściągamy z ognia, dodajemy
jogurt, mieszamy. Doprawiamy
solą jeśli jest taka potrzeba. Przed podaniem posypujemy posiekaną
kolendrą.Smacznego :)