ßßß
Składniki:– 0,6 kg piersi z kurczaka;– 100 g masła;– 5 goździków– 0,5 laski cynamonu (5 cm)– 2 ząbki czosnku– 2 średnie cebule– puszka pokrojonych pomidorów– 1 pełna łyżeczka mielonego kuminu– 1 pełna łyżeczka mielonej kolendry– 1 pełna łyżeczka kurkumy– 1/4 pełnej łyżeczki soli– 200 ml wody– 0,5 pełnej łyżeczki mielonego imbiru– 1/4 łyżeczki Garam MasalaWykonanie:Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbyć je zbędnego tłuszczu oraz pokroić w średnią kostkę i odstawić do czasu użytku.Rozpuścić masło na patelni (najlepiej użyć patelni Wok).Do rozgrzanego masła dodać goździki i cynamon.Smażyć ok. 30 sek. na średnim płomieniu lub do momentu, kiedy przyprawy puszczą aromat; często mieszać, aby przyprawy się nie przypaliły.Dodać posiekany drobno czosnek.Dodać posiekaną drobno cebulę.Smażyć na średnim płomieniu ok. 7-8 min. często mieszając, aby cebula i czosnek zmiękły i zarumieniły się, ale nie spaliłyGdy cebula jest już miękka i zarumieniona należy dodać kumin, kolendrę, kurkumę i sólSmażyć ok. 1 min.Dodać kurczaka.Smażyć ok. 5-7 min. na średnim płomieniu często mieszając do momentu, kiedy kurczak będzie biały i lekko się zarumieni.Wlać wodę.Dodać pomidory.Dusić na małym płomieniu ok. 10-15 min. do momentu, kiedy płyn zredukuje się o połowę.Dodać imbirDodać przyprawę Garam Masala.Wymieszać.Odstawić z płomienia.