ßßß

Opis : Kurczak Murgh Masala to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Jest to drobiowy gulasz indyjski smażony na większej ilości masła z dodatkiem cebuli, czosnku, imbiru i pomidorów. Pikantny, aromatyczny i smaczny. Podawany z ogórkowym Relish'em i chlebkami Chapati.Kurczak nie jest bardzo popularny, więc tym bardziej zachęcam do spróbowania tego nowo odkrytego (przynajmniej przeze mnie) indyjskiego przepisu.Polecam.Pochodzenie : kuchnia indyjska, przepis z książki "easy INDIAN COOKBOOK''Ilość : 2 większe porcje lub 3 małe0,5 kg piersi z kurczaka100 g masła lub ghee5 goździków0,5 laski cynamonu (5 cm)4 ząbki czosnku2 średnie cebule4 średnie pomidory1 pełna łyżeczka mielonego kuminu1 pełna łyżeczka mielonej kolendry1 pełna łyżeczka kurkumy1/4 pełnej łyżeczki mielonej papryki chilli1/4 pełnej łyżeczki soli200 ml wodykawałek świeżego imbiru (5 cm) lub 1 pełna łyżeczka mielonego imbiru1/4 łyżeczki Garam MasalaSkładniki Na Ogórkowy Relish :0,5 ogórka szklarniowego300 ml jogurtu naturalnego1/4 pełnej łyżeczki soli1/4 pełnej łyżeczki mielonego kuminuszczypta świeżo zmielonego pieprzuszczypta papryki chilliPiersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbyć je zbędnego tłuszczu oraz pokroić w średnią kostkę i odstawić do czasu użytku.Rozpuścić masło na patelni (najlepiej użyć patelni Wok).Do rozgrzanego masła dodać goździki i cynamon.Smażyć ok. 30 sek. na średnim płomieniu lub do momentu, kiedy przyprawy puszczą aromat; często mieszać, aby przyprawy się nie przypaliły.Dodać posiekany drobno czosnek.Dodać posiekaną drobno cebulę.Smażyć na średnim płomieniu ok. 7-8 min. często mieszając, aby cebula i czosnek zmiękły i zarumieniły się, ale nie spaliły.W czasie smażenia cebuli i czosnku należy pokroić w kostkę pomidory.Następnie zmiksować je blenderem na kremową konsystencję i odstawić do czasu użytku.Gdy cebula jest już miękka i zarumieniona należy dodać kumin.Dodać kolendrę.Dodać kurkumę.Dodać paprykę chilli.Dodać sól.Smażyć ok. 1 min.Dodać kurczaka.Smażyć ok. 5-7 min. na średnim płomieniu często mieszając do momentu, kiedy kurczak będzie biały i lekko się zarumieni.Wlać wodę.Dodać zmiksowane pomidory.Dusić na małym płomieniu ok. 10-15 min. do momentu, kiedy płyn zredukuje się o połowę.Dodać imbir (jeśli używamy świeżego należy zetrzeć go na tarce o małych oczkach).Dodać przyprawę Garam Masala.Wymieszać.Odstawić z płomienia.Podawać z chlebkami Chapatis oraz ogórkowym Relish'em.Przygotowanie Ogórkowego Relish'u :Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Odcisnąć z nich nadmiar wody.Dodać jogurt.Wymieszać.Dodać pozostałe przyprawy.Wymieszać.Schłodzić.Podawać.