Wykonanie
Zaletą tego dania jest nie tylko ciekawe połączenie
kurczaka z
ziemniakami, ale również szybki czas wykonania. Ja przygotowuję to
curry w szybkowarze, więc czas przyrządzenia tej potrawy to maksymalnie 40 minut.Potrzebne składniki:350 -400 g
piersi z kurczakaprzyprawy do marynaty (1 łyżeczka czerwonego
chili, 1 łyżeczka
kolendry mielonej, 1/2 łyżeczki
kurkumy, 1 łyżeczka
garam masala, 2 przeciśnięte ząbki
czosnku, mały kawałek startego
imbiru - 1 łyżka, 1 łyżka
soku z cytryny, 1 łyżeczka
soli)1 duża
cebula1 średnie
ziemniaki1 duży
pomidor1 łyżeczka
kminu rzymskiego (kumin)1/2 łyżeczki czerwonego
chili1 łyżka
oliwyok. 1/2 łyżeczki
soli (do smaku)
Przygotowanie:Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników,
kurczaka kroimy w kostkę, umieszczamy w marynacie i odstawiamy na ok. 15-20 minut.W garnku ciśnieniowym (szybkowarze) rozgrzewamy
oliwę. Na gorącą
oliwę wrzucamy
kmin, a po chwili posiekaną
cebulę. Mieszając smażymy ok. 2 minuty, po czym dodajmey
ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę i dalej smażymy 2-3 minuty. Dodajemy czerwone
chili oraz
pomidora pokrojonego w kostkę i
sól, mieszamy. Dodajemy
kurczaka i jeszcze raz całość mieszamy. Dodajemy 1,5 szkl.
wody i zamykamy garnek. Gotujemy na średnim ogniu do ok 2 gwizdków, po czym zmniejszamy ogień jeszcze bardziej i gotujemy ok. 5 minut. Kiedy zejdzie ciśnienie, jeszcze raz dokładnie mieszamy
curry.
Podajemy z
ryżem basmati!Smacznego!A przy okazji się chwalę - mam nowe naczynia prosto z Indii!