Wykonanie
Pierożki Samosa zaskakują smakiem, aromatem, ale również prostotą w wykonaniu. Mam wrażenie, że nawet początkujące osoby doskonale poradzą sobie z wykonanie niżej opisanego dania :)
Składniki:Farsz:4
ziemniaki,1 szklanka mrożonego
groszku Hortex2 duże
cebule,2-3 szczypty
soli2 szczypty
pieprzu1 łyżeczka
garam masalaszczypta
ostrej papryki,sczyta
curry indyjskieCiasto:250g
mąki pszennej2 łyżki
olejuokoło szklanki zimnej
wody( ile ciasto zabierze)szczypta
kminku mielonegoDo smażenia:1 łyżka
oleju do
cebuliolej do smażenia pierogów- tyle aby pierogi były przykryte
olejemPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, Odcedzamy, przeciskamy przez praskę,
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia, dodajemy
ziemniaki i
groszek(nie rozmrożony), przyprawiamy do smaku, mieszamy.Gdy składanki farszu połączą się w całość odstawiamy.Przechodzimy do zrobienia ciasta: Do miski wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy
kminek,
olej mieszamy widelcem, następnie ciągle mieszając dolewamy
wody, do momentu aż utworzy nam się kula zwarta ciasta.Przekładamy na stolnicę i ugniatamy, odstawiamy zawinięte ciasto w folie spożywczą na około 20 minut.Po tym czasie urywamy z ciasta fragment - tyle aby zmieściła się kulka w zamkniętej dłoni, rozwałkowujemy w kształt owalu, który przecinamy na pół i przecięty fragment smarujemy delikatnie
wodą i łączymy ze sobą - utworzy się stożek, w który wkładamy farsz, zamykamy - dociskamy brzegi.Tak postępujemy z resztą ciasta, smażymy w rozgrzanym
oleju do zarumienienia .Smacznego.