Wykonanie
Mniej więcej 15 lat temu miałam niepowtarzalną okazję zjeść obiad w tradycyjnym hinduskim stylu. Znajomy Babci zaprosił nas do domu na obiad, który przygotowały Jego żona z synową. Niesamowite było to, że jedynymi kobietami przy
stole byłyśmy my dwie – wtedy o tym nie wiedziałam, ale był to duży zaszczyt i wyraz szacunku ze strony Babci znajomego.Niestety nie pamiętam wszystkich potraw, których tamtego dnia próbowałam, ale w głowie utkwiły mi trzy rzeczy: pikantna zupa
mleczna, płaskie
chlebki, których używaliśmy zamiast sztućców, i warzywne kuleczki – bardzo,
bardzo pikantne, mimo, że przygotowane dla gości w łagodniejszej wersji ;) Przepis, który tu zamieszczam jest właśnie na takie lub bardzo podobne kulki o nazwie Bonda .Jeżeli lubicie ostre potrawy – to jest przepis dla Was. Jeśli nie – zmniejszcie ilość
zielonych chilli do 1 sztuki – wtedy będzie idealnie.Składniki:3 średnie
ziemniaki*2 średnie
marchewki*0,75 szklanki
groszku (może być mrożony, na pewno nie z puszki)*0,5
cebuli3-4
zielone chilli0,5 łyżeczki pasty
imbirowo-czosnkowej**0,25 łyżeczki
kurkumy0,25 łyżeczki
garam masala0,25 łyżeczki mielonej
kolendry1 szklanka Gram
Flour (
mąki z
cieciorki)***0,25 szklanki
mąki ryżowejchilli w proszku (do smaku)
sólolej (na patelnię i do głębokiego smażenia)
Ziemniaki i
marchewkę pokrój w kostkę,
cebulę posiekajNa łyżce
oleju podsmaż
cebulę,
zielone chilli i pastę
imbirowo-
czosnkową, dodaj
kurkumęDodaj pokrojone warzywa i
groszek, duś pod przykryciem, aż będą miękkieDodaj
garam masala,
kolendrę i
sólPrzełóż warzywa do miski i daj im przestygnąć, następnie rozgnieć je (niezbyt dokładnie, to nie ma być puree) i uformuj w niewielkie kulkiWymieszaj
mąkę z
cieciorki,
ryżową i
chilli w proszku dodając
wodę, aż uzyskasz gęste ciastoNa patelnię nalej tyle
oleju, żeby przykrył dno ok 2cm warstwą, rozgrzejKulki warzywne zanurzaj w cieście (słabo się klei, trzeba się przy tym trochę pobrudzić) i smaż z obu stron na złoty kolorOdsącz na ręczniku papierowymSmacznego! :)*
ziemniaki +
marchewka +
groszek = 3 szklanki (po pokrojeniu ;)**nie miałam takiej pasty, dodałam więc ok 0,5cm świeżego
imbiry i 0,5 ząbka
czosnku***jeżeli nie znajdziesz nigdzie
mąki z
cieciorki masz 2 opcje – użyć zwykłej
mąki lub ją sobie zrobić. Wystarczy zmielić w robocie kuchennym suszoną
cieciorkę (2 szklanki, by uzyskać 1 szklankę
mąki). Jest to bardzo głośny proces, ale da się przeżyć. Tylko upewnij się najpierw, że Twój robot to wytrzyma!****przepis, na którym bazowałam, pochodzi z tej strony: http://food.sulekha.com/potato-carrot-bonda-id9544-21895-recipe.htm