ßßß Cookit - przepis na Kuchnia indyjska: Paneer w sosie czosnkowym (garlicky paneer)

Kuchnia indyjska: Paneer w sosie czosnkowym (garlicky paneer)

nazwa

Wykonanie

Dziejszy przepis to nowa odsłona serka paneer z wyraźną nutą czosnku.
Potrzebne składniki:
8-10 ząbków czosnku drobno posiekane
ok. 250 g serka indyjskiego paneer
2 średnie cebule posiekane
mały kawałek imbiru - drobno pokrojonego
2 zielone chilli
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki śmietany
sok z połowy cytryny
olej do smażenia
przyprawy: 1 łyżeczka kminu, 1 łyżeczka kolendry, pół łyżeczki czerwonego chili, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka garam masali, 1 łyżeczka soli (lub do smaku).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kmin, a po chwili posiekaną cebulę i czosnek, zielone chili i imbir. Mieszamy i smażymy całość przez kilka minut, aż cebulka będzie lekko zbrązowiona. Następnie dodajemy kolendrę, kurkumę, chilli, ponownie mieszamy. Po 2 minutach wlewamy jogurt i solimy. Kiedy sos się zagotuje, dodajemy serek paneer pokrojony w kostkę, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy sok z cytryny, garam masalę i śmietanę. Danie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/11/paneer-w-sosie-czosnkowym-garlicky_11.html