Wykonanie
Dziejszy przepis to nowa odsłona
serka paneer z wyraźną nutą
czosnku.
Potrzebne składniki:8-10 ząbków
czosnku drobno posiekaneok. 250 g
serka indyjskiego paneer2 średnie
cebule posiekanemały kawałek
imbiru - drobno pokrojonego2
zielone chilli1 szklanka
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
śmietanysok z połowy
cytrynyolej do smażenia
przyprawy: 1 łyżeczka
kminu, 1 łyżeczka
kolendry, pół łyżeczki czerwonego
chili, 1/4 łyżeczki
kurkumy, 1 łyżeczka
garam masali, 1 łyżeczka
soli (lub do smaku).Przygotowanie:Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
kmin, a po chwili posiekaną
cebulę i
czosnek, zielone
chili i
imbir. Mieszamy i smażymy całość przez kilka minut, aż
cebulka będzie lekko zbrązowiona. Następnie dodajemy
kolendrę,
kurkumę,
chilli, ponownie mieszamy. Po 2 minutach wlewamy
jogurt i solimy. Kiedy sos się zagotuje, dodajemy
serek paneer pokrojony w kostkę, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy
sok z cytryny,
garam masalę i
śmietanę. Danie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.