ßßß
 
            
         Kebaby kojarzą nam się przede wszystkim z tureckimi kebabami z baraniny. Jednak kebab to również danie znane w Indiach i to od czasów starożytnych. Ponieważ lubię dania warzywne zastępujące mięso, skusiłam się na przygotowanie indyjskich kebabów warzywnych. I nie żałuję :) Są bardzo delikatne, aromatyczne i bogate w smaki.Główne składniki kebabów to ziemniaki, cebula, kalafior i groszek, ale jest tam również odrobina szpinaku i zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne.Indyjskie kebaby warzywne podałam z ryżem jaśminowym i chatneyem z mango . Są jednak tak dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne danie :)Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain.
Kebaby kojarzą nam się przede wszystkim z tureckimi kebabami z baraniny. Jednak kebab to również danie znane w Indiach i to od czasów starożytnych. Ponieważ lubię dania warzywne zastępujące mięso, skusiłam się na przygotowanie indyjskich kebabów warzywnych. I nie żałuję :) Są bardzo delikatne, aromatyczne i bogate w smaki.Główne składniki kebabów to ziemniaki, cebula, kalafior i groszek, ale jest tam również odrobina szpinaku i zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne.Indyjskie kebaby warzywne podałam z ryżem jaśminowym i chatneyem z mango . Są jednak tak dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne danie :)Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain. Składniki na około 16 sztuk:3 średnie ziemniaki1 cebula1 mały kalafior1/2 szklanki mrożonego groszku3 zielone papryczki chilli (lub 1/2 zielonej   papryki)1 łyżka posiekanego szpinaku1 łyżka posiekanej zielonej kolendry1 łyżeczka chilli w proszku (można być mniej)1 łyżeczka suszonej kolendry (zmielonej lub utłuczonej w moździerzu)1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskęszczypta kurkumy1 łyżeczka solibułka tarta do panierowaniaolej do smażeniaZiemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Warzywa zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Na średnim ogniu gotujemy 5 minut i dodajemy mrożony groszek. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Dokładnie odcedzamy.Do odcedzonych warzyw dodajemy papryczki, szpinak, kolendrę zieloną i suszoną, czosnek, imbir, chilli, sól i kurkumę. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy to wystudzenia.
Składniki na około 16 sztuk:3 średnie ziemniaki1 cebula1 mały kalafior1/2 szklanki mrożonego groszku3 zielone papryczki chilli (lub 1/2 zielonej   papryki)1 łyżka posiekanego szpinaku1 łyżka posiekanej zielonej kolendry1 łyżeczka chilli w proszku (można być mniej)1 łyżeczka suszonej kolendry (zmielonej lub utłuczonej w moździerzu)1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskęszczypta kurkumy1 łyżeczka solibułka tarta do panierowaniaolej do smażeniaZiemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Warzywa zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Na średnim ogniu gotujemy 5 minut i dodajemy mrożony groszek. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Dokładnie odcedzamy.Do odcedzonych warzyw dodajemy papryczki, szpinak, kolendrę zieloną i suszoną, czosnek, imbir, chilli, sól i kurkumę. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy to wystudzenia.
 Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kebabiki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju.
Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kebabiki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju.