Wykonanie
Kebaby kojarzą nam się przede wszystkim z tureckimi kebabami z
baraniny. Jednak kebab to również danie znane w Indiach i to od czasów starożytnych. Ponieważ lubię dania warzywne zastępujące
mięso, skusiłam się na przygotowanie
indyjskich kebabów warzywnych. I nie żałuję :) Są bardzo delikatne, aromatyczne i bogate w smaki.Główne składniki kebabów to
ziemniaki,
cebula,
kalafior i
groszek, ale jest tam również odrobina
szpinaku i
zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą
zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były
bardzo pikantne.Indyjskie kebaby warzywne podałam z
ryżem jaśminowym i chatneyem z
mango . Są jednak tak dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne danie :)Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain.
Składniki na około 16 sztuk:3 średnie
ziemniaki1
cebula1 mały
kalafior1/2 szklanki mrożonego
groszku3 zielone
papryczki chilli (lub 1/2
zielonej papryki)1 łyżka posiekanego
szpinaku1 łyżka posiekanej
zielonej kolendry1 łyżeczka
chilli w proszku (można być mniej)1 łyżeczka suszonej
kolendry (zmielonej lub utłuczonej w moździerzu)1 łyżeczka świeżego posiekanego
imbiru2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęszczypta
kurkumy1 łyżeczka
solibułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry.
Cebulę również obieramy i kroimy w plasterki.
Kalafior dzielimy na małe różyczki. Warzywa zalewamy
wodą i doprowadzamy do wrzenia. Na średnim ogniu gotujemy 5 minut i dodajemy mrożony
groszek. Całość gotujemy do miękkości
ziemniaków. Dokładnie odcedzamy.Do odcedzonych warzyw dodajemy papryczki,
szpinak,
kolendrę zieloną i suszoną,
czosnek,
imbir,
chilli,
sól i
kurkumę. Ubijamy tłuczkiem do
ziemniaków i odstawiamy to wystudzenia.
Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kebabiki, panierujemy w
bułce tartej i smażymy na złoty kolor na
oleju.