ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki i kalafior po indyjsku - Aloo gobi

Ziemniaki i kalafior po indyjsku - Aloo gobi

nazwa

Wykonanie

Mocno aromatyczne, przyprawione warzywka. Dla mnie i mojego męża pycha, uwielbiam takie mieszanki. Kalafior trochę mi się rozgotował ale potrawka i tak była smaczna i syta. Przepis z bloga Kulinarna pasja Hani - Kasi .
Składniki :
2 łyżki oleju lub masła klarowanego ( u mnie olej i dałam go nieco więcej )
2 łyżki nasion kminu rzymskiego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 chilli świeże zielone lub suszone lub 1/4 łyżeczki chilli w proszku ( u mnie 1 chilli czerwone )
łyżka curry w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka mielonej kolendry
1 kalafior (u mnie 2 małe )
3 średnie ziemniaki
sól
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Cebule kroimy w półplasterki. Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Czosnek i papryczkę siekamy drobno ( jeśli używamy suszonej, rozdrabniamy ją w moździerzu ).
W garnku rozgrzewamy olej lub masło. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy kmin. Chwilę podsmażamy. Następnie dokładamy cebulę, czosnek, chilli, imbir, suche przyprawy. Podsmażamy aż cebula nieco zmięknie.
Dokładamy ziemniaki, kalafior. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż warzywa zmiękną. Pamiętając aby od czasu do czasu przemieszać. Gotowe doprawiamy solą. Podajemy posypane kolendrą.
Konsumować można samo lub z gęstym jogurtem. My zajadaliśmy same. Myślę, że świetnie by smakowały z mizerią.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/03/Ziemniaki-i-kalafior-po-indyjsku-Aloo-gobi.html