Wykonanie
Mocno aromatyczne, przyprawione warzywka. Dla mnie i mojego
męża pycha, uwielbiam takie mieszanki.
Kalafior trochę mi się rozgotował ale potrawka i tak była smaczna i syta. Przepis z bloga Kulinarna pasja Hani - Kasi .
Składniki :2 łyżki
oleju lub
masła klarowanego ( u mnie
olej i dałam go nieco więcej )2 łyżki nasion
kminu rzymskiego2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki startego świeżego
imbiru1
chilli świeże zielone lub suszone lub 1/4 łyżeczki
chilli w proszku ( u mnie 1
chilli czerwone )łyżka
curry w proszku1/2 łyżeczki
kurkumyłyżeczka mielonej
kolendry1
kalafior (u mnie 2 małe )3 średnie
ziemniakisól2 łyżki posiekanej świeżej
kolendryCebule kroimy w półplasterki.
Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki.
Ziemniaki kroimy w średnią kostkę.
Czosnek i papryczkę siekamy drobno ( jeśli używamy suszonej, rozdrabniamy ją w moździerzu ).W garnku rozgrzewamy
olej lub
masło. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy
kmin. Chwilę podsmażamy. Następnie dokładamy
cebulę,
czosnek,
chilli,
imbir, suche
przyprawy. Podsmażamy aż
cebula nieco zmięknie.Dokładamy
ziemniaki,
kalafior. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż warzywa zmiękną. Pamiętając aby od czasu do czasu przemieszać. Gotowe doprawiamy
solą. Podajemy posypane
kolendrą.Konsumować można samo lub z gęstym
jogurtem. My zajadaliśmy same. Myślę, że świetnie by smakowały z mizerią.Smacznego :)