ßßß
 
            
         Składniki na 2 osoby:4 średnie ziemniaki1/2 kalafiora1 cebula, najlepiej czerwona1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego3 cm kawałek imbiru1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/4 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki chili w proszku1/2 pęczka natki pietruszki lub mały pęczek kolendry3 jogurtu greckiego lub łyżki śmietany 12%sól i pieprzoliwa z oliwek do smażenia1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze ok. 2 cm kawałki i ugotować do miękkości. Najlepiej użyć odmiany, która nie rozpada się po ugotowaniu, u mnie wielkopolskie. Odcedzić o zostawić do ostygnięcia.2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć 5 minut w odrobinie oliwy w garnku. Zwiększyć ogień i dodać nasiona kminu. Gdy zaczną skwierczeć dodać nieco oliwy i posiekany drobno imbir, mieloną kolendrę, kurkumę oraz chilli. Smażyć jeszcze ok 1 minuty ciągle mieszając.3. Do podsmażone cebuli i przypraw dodać kalafiora podzielonego na małe różyczki. Wlać 100 ml wody. Gotować pod przykryciem 10 minut.4. Dodać ziemniaki i posiekaną natkę/kolendrę, wymieszać. Dodać jogurt/śmietanę. Posolić. Wymieszać, podgrzewać chwilę i podawać.Ponieważ danie jest dość ostre polecam podawać z jakimś napojem mlecznym – kefirem czy maślanką. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do grillowanego mięso lub ryby.
Składniki na 2 osoby:4 średnie ziemniaki1/2 kalafiora1 cebula, najlepiej czerwona1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego3 cm kawałek imbiru1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/4 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki chili w proszku1/2 pęczka natki pietruszki lub mały pęczek kolendry3 jogurtu greckiego lub łyżki śmietany 12%sól i pieprzoliwa z oliwek do smażenia1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze ok. 2 cm kawałki i ugotować do miękkości. Najlepiej użyć odmiany, która nie rozpada się po ugotowaniu, u mnie wielkopolskie. Odcedzić o zostawić do ostygnięcia.2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć 5 minut w odrobinie oliwy w garnku. Zwiększyć ogień i dodać nasiona kminu. Gdy zaczną skwierczeć dodać nieco oliwy i posiekany drobno imbir, mieloną kolendrę, kurkumę oraz chilli. Smażyć jeszcze ok 1 minuty ciągle mieszając.3. Do podsmażone cebuli i przypraw dodać kalafiora podzielonego na małe różyczki. Wlać 100 ml wody. Gotować pod przykryciem 10 minut.4. Dodać ziemniaki i posiekaną natkę/kolendrę, wymieszać. Dodać jogurt/śmietanę. Posolić. Wymieszać, podgrzewać chwilę i podawać.Ponieważ danie jest dość ostre polecam podawać z jakimś napojem mlecznym – kefirem czy maślanką. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do grillowanego mięso lub ryby.