Wykonanie
Nie uważacie, że po świątecznym siedzeniu przy
stole na obiad najlepiej przygotować coś oczyszczającego i lekkiego?;) Dlatego proponuję tę zupę
rodem z Indii. Jest sycąca, ale jednocześnie niskokaloryczna, a przede wszystkim także bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż tyle po
kalafiorze;) W połączeniu z aromatycznymi orientalnymi
przyprawami smakuje świetnie, polecam:)- 1
kalafior (ok. 750g)- 1
ziemniak- 1
cebula- 1 łyżka
oleju- 1 ząbek
czosnku- 2-centymetrowy kawałek
imbiru- 1 łyżeczka
kurkumy- 1 łyżeczka
kolendry- 1/2 łyżeczki
kminku- 1/2 łyżeczki
gorczycy- szklanka
bulionu- 1/2 kubeczka
jogurtu naturalnego-
sól,
pieprz-
natka pietruszkiDo dużego garnka wrzucić pokrojonego
kalafiora,
ziemniaka i
cebulę.Wlać
olej i trzy łyżki
wody.Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, przykryć i zmniejszyć ogień.Gotować ok. 10 minut.Dodać posiekany
czosnek,
imbir i
przyprawy.Wymieszać i gotować 2 minuty.Dolać
bulion i mocno doprawić.Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.Zmiksować i przelać z powrotem do garnka.Wymieszać i dodać
jogurt, ew. jeszcze doprawić.Podawać z kleksem
jogurtu i posiekaną
natką.Przepis z książki "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat.Czas przygotowania: 45 minutLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 150 kcal