Wykonanie
            
Nie uważacie, że po świątecznym siedzeniu przy 
stole na obiad najlepiej przygotować coś oczyszczającego i lekkiego?;) Dlatego proponuję tę zupę 
rodem z Indii. Jest sycąca, ale jednocześnie niskokaloryczna, a przede wszystkim także bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż tyle po 
kalafiorze;) W połączeniu z aromatycznymi orientalnymi 
przyprawami smakuje świetnie, polecam:)- 1 
kalafior (ok. 750g)- 1 
ziemniak- 1 
cebula- 1 łyżka 
oleju- 1 ząbek 
czosnku- 2-centymetrowy kawałek 
imbiru- 1 łyżeczka 
kurkumy- 1 łyżeczka 
kolendry- 1/2 łyżeczki 
kminku- 1/2 łyżeczki 
gorczycy- szklanka 
bulionu- 1/2 kubeczka 
jogurtu naturalnego- 
sól, 
pieprz- 
natka pietruszkiDo dużego garnka wrzucić pokrojonego 
kalafiora, 
ziemniaka i 
cebulę.Wlać 
olej i trzy łyżki 
wody.Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, przykryć i zmniejszyć ogień.Gotować ok. 10 minut.Dodać posiekany 
czosnek, 
imbir i 
przyprawy.Wymieszać i gotować 2 minuty.Dolać 
bulion i mocno doprawić.Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.Zmiksować i przelać z powrotem do garnka.Wymieszać i dodać 
jogurt, ew. jeszcze doprawić.Podawać z kleksem 
jogurtu i posiekaną 
natką.Przepis z książki "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat.Czas przygotowania: 45 minutLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 150 kcal