Wykonanie
            Zupy kremy, to niekoniecznie papki dla niemowlaków- dziś nie trzeba już do nich przekonywać. Wszyscy wiedzą, że krem z 
marchewki, dyni, czy 
groszku może 
mieć naprawdę ciekawy smak. 
Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem, w prawdzie sezon na nią trwa stosunkowo krótko, ale i na to jest sposób- obraną 
dynię kroję w kostkę i mrożę, dzięki temu możemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Z dyni, 
pora, odrobiny 
kminku i 
imbiru może powstać taka oto Kremowa zupa dyniowa .

Składniki:1 kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni1 cały 
por i sama biała część drugiego 
poraZąbek 
czosnku1,5l 
bulionu2 średnie 
ziemniakiŁyżeczka mielonego 
kminku2 łyżeczki mielonego 
imbiruSólPieprzOlejGęsty 
jogurt naturalnyCzerstwe 
pieczywo na grzankiWykonanie:
Pora myjemy i kroimy w plasterki, 
czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku z grubym dnem, na odrobinie 
oleju podsmażamy 
pora z 
czosnkiem. Doprawiamy 
solą, 
pieprzem, 
imbirem i 
kminkiem. Dorzucamy 
dynię i smażymy ciągle mieszając. Po minucie dorzucamy obrane, pokrojone w kostkę 
ziemniaki, mieszamy i dosłownie za parę chwil zalewamy całość 
bulionem. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Ostudzoną zupę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera, ponownie podgrzewamy i doprawiamy do smaku 
solą i 
pieprzem.
Pieczywo kroimy w kostkę i na suchej, rozgrzanej patelni robimy grzanki.Zupę podajemy z gęstym 
jogurtem naturalnym i grzankami.

