Wykonanie
Zupy kremy, to niekoniecznie papki dla niemowlaków- dziś nie trzeba już do nich przekonywać. Wszyscy wiedzą, że krem z
marchewki, dyni, czy
groszku może
mieć naprawdę ciekawy smak.
Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem, w prawdzie sezon na nią trwa stosunkowo krótko, ale i na to jest sposób- obraną
dynię kroję w kostkę i mrożę, dzięki temu możemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Z dyni,
pora, odrobiny
kminku i
imbiru może powstać taka oto Kremowa zupa dyniowa .
Składniki:1 kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni1 cały
por i sama biała część drugiego
poraZąbek
czosnku1,5l
bulionu2 średnie
ziemniakiŁyżeczka mielonego
kminku2 łyżeczki mielonego
imbiruSólPieprzOlejGęsty
jogurt naturalnyCzerstwe
pieczywo na grzankiWykonanie:
Pora myjemy i kroimy w plasterki,
czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku z grubym dnem, na odrobinie
oleju podsmażamy
pora z
czosnkiem. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
imbirem i
kminkiem. Dorzucamy
dynię i smażymy ciągle mieszając. Po minucie dorzucamy obrane, pokrojone w kostkę
ziemniaki, mieszamy i dosłownie za parę chwil zalewamy całość
bulionem. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Ostudzoną zupę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera, ponownie podgrzewamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Pieczywo kroimy w kostkę i na suchej, rozgrzanej patelni robimy grzanki.Zupę podajemy z gęstym
jogurtem naturalnym i grzankami.