Wykonanie
15 małych
ziemniakówoliwa do skropienia
sólpieprzDodatkowo
chilli lub
pomidorki koktajlowe
kolendra,
natka pietruszki do zrobienia żaglaopcjonalnie
ser żółty (w wersji niewegańskiej)
![](/Data/Images/bezokruszka.pl\ziemniaczane-lodeczki/l/1318184492.jpg)
porcja na 30 łódeczekBezglutenowyWegańskiW kwestii dodatków masz pełną dowolność. Możesz również zrobić łódeczki np. z przepiórczych lub
kurzych jajek ugotowanych na twardo.1. Nagrzej piekarnik do 200˚C. 2.
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą
wodą i przekrój na pół. Ułóż na blasze lub naczyniu do zapiekania,
skrop oliwą, posyp
solą i
pieprzem. 3. Piecz przez ok. 30 minut, do przyrumienienia. 4. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. 5. W tym czasie przygotuj dodatki –
pomidorki lub
chilli pokrój w małe trójkąciki, jeśli dodajesz
ser, zetrzyj go na tarce. 6. W ostudzone
ziemniaki wbij wykałaczkę, posyp
serem i nadziej kolejno
zieleninę i
chilli lub
pomidorki. Łódeczki są gotowe do wypłynięcia ;-)
![](/Data/Images/bezokruszka.pl\ziemniaczane-lodeczki/l/743477384.jpg)
Inspiracja z książki A. Adoree The Vintage Tea Party Year.Indyjskie Bhaji czyli placuszki
cebuloweMini pizzerki bez
drożdży