ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane łódeczki

Ziemniaczane łódeczki

nazwa

Wykonanie

15 małych ziemniaków
oliwa do skropienia
sól
pieprz
Dodatkowo
chilli lub pomidorki koktajlowe
kolendra, natka pietruszki do zrobienia żagla
opcjonalnie ser żółty (w wersji niewegańskiej)
porcja na 30 łódeczek
Bezglutenowy
Wegański
W kwestii dodatków masz pełną dowolność. Możesz również zrobić łódeczki np. z przepiórczych lub kurzych jajek ugotowanych na twardo.
1. Nagrzej piekarnik do 200˚C. 2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i przekrój na pół. Ułóż na blasze lub naczyniu do zapiekania, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. 3. Piecz przez ok. 30 minut, do przyrumienienia. 4. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. 5. W tym czasie przygotuj dodatki – pomidorki lub chilli pokrój w małe trójkąciki, jeśli dodajesz ser, zetrzyj go na tarce. 6. W ostudzone ziemniaki wbij wykałaczkę, posyp serem i nadziej kolejno zieleninę i chilli lub pomidorki. Łódeczki są gotowe do wypłynięcia ;-)
Inspiracja z książki A. Adoree The Vintage Tea Party Year.
Indyjskie Bhaji czyli placuszki cebulowe
Mini pizzerki bez drożdży
Źródło:http://bezokruszka.pl/ziemniaczane-lodeczki