Wykonanie
15 małych
ziemniakówoliwa do skropienia
sólpieprzDodatkowo
chilli lub
pomidorki koktajlowe
kolendra,
natka pietruszki do zrobienia żaglaopcjonalnie
ser żółty (w wersji niewegańskiej)
porcja na 30 łódeczekBezglutenowyWegańskiW kwestii dodatków masz pełną dowolność. Możesz również zrobić łódeczki np. z przepiórczych lub
kurzych jajek ugotowanych na twardo.1. Nagrzej piekarnik do 200˚C. 2.
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą
wodą i przekrój na pół. Ułóż na blasze lub naczyniu do zapiekania,
skrop oliwą, posyp
solą i
pieprzem. 3. Piecz przez ok. 30 minut, do przyrumienienia. 4. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. 5. W tym czasie przygotuj dodatki –
pomidorki lub
chilli pokrój w małe trójkąciki, jeśli dodajesz
ser, zetrzyj go na tarce. 6. W ostudzone
ziemniaki wbij wykałaczkę, posyp
serem i nadziej kolejno
zieleninę i
chilli lub
pomidorki. Łódeczki są gotowe do wypłynięcia ;-)
Inspiracja z książki A. Adoree The Vintage Tea Party Year.Indyjskie Bhaji czyli placuszki
cebuloweMini pizzerki bez
drożdży