ßßß Cookit - przepis na Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka

Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka

nazwa

Wykonanie

Niebawem mój Wielce Szacowny Małżonek odwiedzi Kraj Ojczysty, a mnie zaczyna ostatnio brakować inspiracji kulinarnych.
Ponadto pobyt w Arabii Saudyjskiej nie sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki, więc mam niewielkie obawy, co do aktualnej tuszy Parzystokopytnego.
Napisałam więc na prowadzonym przez Niego blogu o Arabii Saudyjskiej rozpaczliwego posta Dieta dla Wielbłąda i poprosiłam o pomoc zaprzyjaźnionych bloggerów.
Tym oto sposobem moja wiedza kulinarna co nieco się wzbogaciła :).
Składniki
500 gramów wołowiny
1 duża cebula
2 duże mięsiste pomidory albo trzy mniejsze
1 - 2 papryczki chilii
natka kolendry
sos sojowy do smaku
sól i pieprz wg uznania
oliwa do smażenia
kilka liści sałaty do dekoracji
muszle do tacos lub placki do tortilli
Wołowinę kroimy na maleńkie kawałki (im cieńsze paski tym lepiej), podsmażamy na patelni, a potem podduszamy do miękkości. Ja czasami dodaje sosu sojowego do tego duszenia, fajny smak potem wychodzi.
Cebulę, pomidora, papryczki chili i cilantro (liście kolendry) siekamy na drobno. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy cebulę, kolendrę i pomidor zmieszany z chili. Muszle do tacos podgrzewamy na suchej patelni. Ładujemy do tacos w/w składniki w ilości, która nam odpowiada.
Ja dodatkowo skrapiam sobie wszystko jeszcze sokiem z cytryny oraz hot chili sauce - może być tez tabasco. Mniam :)
Uwaga: - z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli lub kukurydzy można natomiast przyrządzić buritos
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/06/tacos-z-woowiny-prosto-z-argentyny.html