ßßß
Składniki4 porcje:sos:50 g czerwonej pasty curry1 puszka pomidorów1/2 puszki ( 200 ml) mleka kokosowego1 łyżka curry ( lub po 1/2 łyżeczki kminu, kurkumy , chilli i garam masali )1 papryczka chilli ( może być suszona)3-4 cm kawałek imbiru ( 1 łyżeczka suszonego)1/2 cukinii1 marchewka200 g ryżu basmatimięso:2 łyżki oleju1 łyżka sosu ostrygowego ( lub octu winnego wymieszanego z sosem sojowym )suszony czosnek, suszone chillisólolej do smażeniaPrzygotowanie:Wstawić wodę na ryż ( w czajniku elektrycznym byłoby najszybciej). Osolić ją i ugotować ryż.Polędwiczkę oczyścić, wycinając nożem twarde błony, ewentualny tłuszcz pozostawić.Pokroić ją na 1 cm pół plastry.Marchew obrać i pokroić w kostkę. Cukinię obrać zostawiając kawałki skórki, nadadzą daniu koloru.Zamarynować ją w oleju i sosie , dodać łyżeczkę czosnku, sól i 1 suszonej chilli ( świeże przyprawy mogłyby się spalić w czasie smażenia).Odstawić w temp. pokojowej.Na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać pastę curry, dokładnie wymieszać.Gdy się zagotuje dodać krojone pomidory (całe zgnieść tłuczkiem do ziemniaków ) oraz resztę przypraw, 1/2 szklanki wody i marchewkę. Gotować pod przykryciem 3-4 minuty, po czym dodać cukinię i gotować do miękkości cukinii ( marchewka powinna być jędrna ).Sos powinien się zagęścić gdyby nadal był rzadki należy gotować go kilka minut bez przykrycia.Rozgrzać patelnię w wysokim rantem , najlepiej woka, z 1 cm warstwą oleju rzepakowego lub słonecznikowego.Podsmażać na mocnym ogniu po minucie z każdej strony plastry polędwiczki,stopniowo w dwóch , trzech turach w zależności od średnicy patelni ( w woku można też wykorzystać do tego ranty patelni ) .Ryż nałożyć na talerze, skroić sosem powstałym ze smażenia mięsa, polać sosem, na wierzchu ułożyć plastry polędwiczki, udekorować ziołami, najlepsza byłaby kolendra lub natka.Powiązane notki:Curry z kurczaka z mlekiem kokosowymSałatka z serem Lazur i nerkowcamiPikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamuŻeberka w sosie cebulowymSzybki Kurczak w sosie Curry z mlekiem kokosowym i kukurydzą