Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Zaczynam swoje eksperymenty z kuchnią orientalną. Dla mnie jest ona bardzo różnorodna, każdy z
krajów azjatyckich oraz blisko położonych wysp ma inną kulturę i nawyki kulinarne. Inspiracją do powstania tego dania był przepis na opakowaniu czerwonej pasty
curry którą niedawno kupiłam w Almie. Na pewno powinniście jej spróbować, bo chociaż myślałam, że jest
bardziej pikantna, to jej aromat mnie nie zawiódł. Jedyne co
mogę Wam doradzić przy zakupie orientalnej żywności to albo zakupy w specjalistycznych delikatesach albo czytanie etykiet, to ostatnie chociaż pochłania więcej czasu gwarantuje Wam pewność danego produktu. Wierzcie mi składy produktów mogą Was wprawić w osłupienie , a jakość nie zawsze idzie w parze z ceną.
Składniki4 porcje:sos:50 g czerwonej pasty
curry1 puszka
pomidorów1/2 puszki ( 200 ml)
mleka kokosowego1 łyżka
curry ( lub po 1/2 łyżeczki
kminu,
kurkumy ,
chilli i
garam masali )1
papryczka chilli ( może być suszona)3-4 cm kawałek
imbiru ( 1 łyżeczka suszonego)1/2
cukinii1
marchewka200 g
ryżu basmati
mięso:2 łyżki
oleju1 łyżka
sosu ostrygowego ( lub
octu winnego wymieszanego z
sosem sojowym )suszony
czosnek, suszone
chillisólolej do smażeniaPrzygotowanie:Wstawić
wodę na
ryż ( w czajniku elektrycznym byłoby najszybciej). Osolić ją i ugotować
ryż.Polędwiczkę oczyścić, wycinając nożem twarde błony, ewentualny tłuszcz pozostawić.Pokroić ją na 1 cm pół plastry.
Marchew obrać i pokroić w kostkę.
Cukinię obrać zostawiając kawałki skórki, nadadzą daniu koloru.Zamarynować ją w
oleju i sosie , dodać łyżeczkę
czosnku,
sól i 1 suszonej
chilli ( świeże
przyprawy mogłyby się spalić w czasie smażenia).Odstawić w temp. pokojowej.Na patelnię wlać
mleko kokosowe, dodać pastę
curry, dokładnie wymieszać.Gdy się zagotuje dodać krojone
pomidory (całe zgnieść tłuczkiem do
ziemniaków ) oraz resztę przypraw, 1/2 szklanki
wody i
marchewkę. Gotować pod przykryciem 3-4 minuty, po czym dodać
cukinię i gotować do miękkości
cukinii (
marchewka powinna być jędrna ).Sos powinien się zagęścić gdyby nadal był rzadki należy gotować go kilka minut bez przykrycia.Rozgrzać patelnię w wysokim rantem , najlepiej woka, z 1 cm warstwą
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego.Podsmażać na mocnym ogniu po minucie z każdej strony plastry
polędwiczki,stopniowo w dwóch ,
trzech turach w zależności od średnicy patelni ( w woku można też wykorzystać do tego ranty patelni ) .
Ryż nałożyć na talerze, skroić sosem powstałym ze smażenia
mięsa, polać sosem, na wierzchu ułożyć plastry
polędwiczki, udekorować
ziołami, najlepsza byłaby
kolendra lub
natka.Powiązane notki:
Curry z
kurczaka z
mlekiem kokosowymSałatka z
serem Lazur i
nerkowcamiPikantna
pierś z kurczaka w cieście z
curry i
sezamuŻeberka w sosie
cebulowymSzybki
Kurczak w sosie
Curry z
mlekiem kokosowym i
kukurydzą