Polędwiczka wieprzowa po tajsku

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Zaczynam swoje eksperymenty z kuchnią orientalną. Dla mnie jest ona bardzo różnorodna, każdy z krajów azjatyckich oraz blisko położonych wysp ma inną kulturę i nawyki kulinarne. Inspiracją do powstania tego dania był przepis na opakowaniu czerwonej pasty curry którą niedawno kupiłam w Almie. Na pewno powinniście jej spróbować, bo chociaż myślałam, że jest bardziej pikantna, to jej aromat mnie nie zawiódł. Jedyne co mogę Wam doradzić przy zakupie orientalnej żywności to albo zakupy w specjalistycznych delikatesach albo czytanie etykiet, to ostatnie chociaż pochłania więcej czasu gwarantuje Wam pewność danego produktu. Wierzcie mi składy produktów mogą Was wprawić w osłupienie , a jakość nie zawsze idzie w parze z ceną.
Składniki
4 porcje:
sos:
50 g czerwonej pasty curry
1 puszka pomidorów
1/2 puszki ( 200 ml) mleka kokosowego
1 łyżka curry ( lub po 1/2 łyżeczki kminu, kurkumy , chilli i garam masali )
1 papryczka chilli ( może być suszona)
3-4 cm kawałek imbiru ( 1 łyżeczka suszonego)
1/2 cukinii
1 marchewka
200 g ryżu basmati
mięso:
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu ostrygowego ( lub octu winnego wymieszanego z sosem sojowym )
suszony czosnek, suszone chilli
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wstawić wodę na ryż ( w czajniku elektrycznym byłoby najszybciej). Osolić ją i ugotować ryż.
Polędwiczkę oczyścić, wycinając nożem twarde błony, ewentualny tłuszcz pozostawić.
Pokroić ją na 1 cm pół plastry.
Marchew obrać i pokroić w kostkę. Cukinię obrać zostawiając kawałki skórki, nadadzą daniu koloru.
Zamarynować ją w oleju i sosie , dodać łyżeczkę czosnku, sól i 1 suszonej chilli ( świeże przyprawy mogłyby się spalić w czasie smażenia).
Odstawić w temp. pokojowej.
Na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać pastę curry, dokładnie wymieszać.
Gdy się zagotuje dodać krojone pomidory (całe zgnieść tłuczkiem do ziemniaków ) oraz resztę przypraw, 1/2 szklanki wody i marchewkę. Gotować pod przykryciem 3-4 minuty, po czym dodać cukinię i gotować do miękkości cukinii ( marchewka powinna być jędrna ).
Sos powinien się zagęścić gdyby nadal był rzadki należy gotować go kilka minut bez przykrycia.
Rozgrzać patelnię w wysokim rantem , najlepiej woka, z 1 cm warstwą oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Podsmażać na mocnym ogniu po minucie z każdej strony plastry polędwiczki,stopniowo w dwóch , trzech turach w zależności od średnicy patelni ( w woku można też wykorzystać do tego ranty patelni ) .
Ryż nałożyć na talerze, skroić sosem powstałym ze smażenia mięsa, polać sosem, na wierzchu ułożyć plastry polędwiczki, udekorować ziołami, najlepsza byłaby kolendra lub natka.
Powiązane notki:
Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym
Sałatka z serem Lazur i nerkowcami
Pikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamu
Żeberka w sosie cebulowym
Szybki Kurczak w sosie Curry z mlekiem kokosowym i kukurydzą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/05/30/poledwiczka-wieprzowa-po-tajsku