Pin ItZa oknem zrobiło się nieco chłodniej i ja od razu robię się mięsożerna :-). Dziś więc zapraszam na proste curry z kurczakiem. W domu najchętniej jadamy je z białym ugotowanym na sypko ryżem.Na blogu znajdziecie również inne przepisy na curry, ale bezmięsne: curry z ziemniakami i fasolką i keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera .Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:1 duża pierś z kurczaka1 marchewka1 cebula1 puszka mleczka kokosowego1/2 papryczki chili1 łyżeczka starego imbiru1 łyżka żółtej pasty curryolej do smażenia + 1 łyżka do marynaty1 łyżeczka kurkumysólWykonanie:Pierś myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy pastę curry, olej, papryczkę chili, kurkumę, sól i imbir. Dodajemy pokrojone mięso, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka, aż się ładnie przyrumieni. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie dodajemy do kurczakacebulę i smażymy. Gdy cebula się zeszkli wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy marchewkę i dusimy wszystko razem przez 15 minut. Podajemy z ryżem.